پژوهشگر برجسته روابط بین‌الملل و مجری سرشناس شبکه «سی‌ان‌ان» با اشاره به فاجعه‌بار بودن تاثیرات اقدامات ترامپ در داخل و خارج آمریکا، گفت: جهان پساآمریکایی از هم‌اکنون آغاز شده است.
 
 
 
پژوهشگر برجسته روابط بین‌الملل و مجری سرشناس شبکه «سی‌ان‌ان» با اشاره به فاجعه‌بار بودن تاثیرات اقدامات ترامپ در داخل و خارج آمریکا، گفت: جهان پساآمریکایی از هم‌اکنون آغاز شده است. 
بازگشت دوباره ترامپ به کاخ‌سفید بیش از آن که دشمنان آمریکا را نگران کند، دوستان و متحدان این کشور را نگران کرده است. ترامپ خواستار الحاق کانادا و «گرینلند» به آمریکا و تصاحب کانال پاناما شده است. او رئیس‌جمهور اوکراین، دیگر متحد خود را از کاخ‌سفید به شکل خجالت‌آوری، اخراج کرد و گفت زلنسکی «باید» برای تداوم کمک‌های نظامی منابع معدنی باارزش اوکراین را به آمریکا تقدیم کند. ترامپ همچنین کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا را به وضع تعرفه‌های سنگین تهدید کرده است. رئیس‌جمهور آمریکا همچنین به سایر متحدین خود در آسیا مثل ژاپن نیز گفته است باید هزینه‌های دفاع از امنیت خود را بپردازند در غیر این صورت خبری از حمایت آمریکا نخواهد بود. زمزمه‌های خروج آمریکا از ناتو نیز متحدان اروپایی واشنگتن را به‌شدت نگران کرده است. «فارن‌افرز» در مقاله‌ای که همین هفته به قلم «گیدئون روز» پژوهشگر برجسته آمریکایی منتشر کرده با اشاره به اقدامات ترامپ در ارتباط با دوستان و متحدان آمریکا نوشته بود: «چتر هسته‌ای آمریکا که برای چند دهه از سوی آمریکا تبلیغ می‌شد با اقداماتی که ترامپ انجام داد، مشخص شد که سرابی بیش نبوده است و دولت‌های اروپایی و آسیایی که تا پیش از این چتر هسته‌ای آمریکا را ضامن امنیت خود می‌دیدند، فهمیده‌اند که در زمان خطر نمی‌توان به آمریکا اطمینان کرد و باید خود به فکر تامین و تضمین امنیت خود با حرکت به سمت هسته‌ای‌شدن بروند.»
حالا «فرید زکریا» پژوهشگر برجسته روابط بین‌الملل و مجری سرشناس «سی‌ان‌ان»، ضمن هشدار درباره عواقب اقدامات ترامپ در داخل و خارجی آمریکا، آن را «طلیعه شروع جهان پساآمریکا» دانست و گفت: «تمام اقدامات فعلی آمریکا باعث می‌شود که دنیای چندقطبی جدیدی شکل بگیرد. کشورهای بزرگی مثل آلمان و ژاپن دیگر نمی‌توانند فقط به آمریکا تکیه کنند. آنها امنیت خودشان را در اولویت قرار خواهند داد. ممکن است ژاپن و حتی کره‌جنوبی به فکر تسلیحات هسته‌ای بیفتند.» 
به گفته وی «کشورها برای استقلال از آمریکا، ممکن است به دنبال راه‌هایی برای کنار گذاشتن دلار باشند. اروپایی‌ها که می‌توانند جایگزینی برای دلار ارائه دهند، شاید انتشار اوراق قرضه اتحادیه اروپا را آغاز کنند که می‌تواند بزرگ‌ترین رقیب اوراق خزانه‌داری آمریکا شود. تمام این تغییرات به نفع روسیه و چین است، زیرا آنها می‌خواهند قدرت و حضور آمریکا را در جهان تضعیف کنند… آمریکا در هشت دهه گذشته سیستمی جهانی ایجاد کرده که بر پایه قوانین و ارزش‌ها بنا شده است… اما با فروپاشی این نظم، جهان خطرناک‌تر خواهد شد و آمریکا بیش از هر زمان دیگری منزوی می‌شود. اکنون به‌وضوح شاهد ظهور جهان پساآمریکا هستیم.»
فروپاشی ائتلاف ۸۰ساله اروپا و آمریکا
روزنامه «گاردین» نیز در تحلیلی درباره روند تشدیدشونده شکاف و دوری بین آمریکا و اروپا بعد از تجربه نزدیک به هشت دهه روابط و شراکت امنیتی نزدیک در چارچوب ائتلاف ناتو، نوشته است: «اظهارنظرهای غیرقابل پیش‌بینی، نابهنجار و گاهاً توهین‌آمیز رئیس‌جمهور آمریکا و معاونش درباره دولت‌های اروپایی، سیاستمداران این قاره را با ۲ واقعیت جدید مواجه کرده است: اول این که، آنها باید به نحوی راهی برای مهار ترامپ و معاونش، جی‌دی ونس بدون بالا بردن تنش‌ها به سطوحی حتی خطرناک‌تر پیدا کنند و دوم اینکه آنها باید یک طرح بلندمدت واقعی را برای جهانی که در آن آمریکا دیگر ستون فقرات امنیت غرب نباشد، تدوین کنند.» 
به گزارش ایسنا، گاردین در ادامه نوشته است: «کمتر از یک هفته بعد از عشق‌بازی کر استارمر، نخست‌وزیر انگلیس با دونالد ترامپ در کاخ‌سفید، حالا دیدگاه‌ها درخصوص چگونگی واکنش به رویکردهای دولت جدید آمریکا نه فقط این‌جا در انگلیس بلکه در سراسر اروپا در حال تغییر و تحول است. حالا آلمان، فرانسه و بریتانیا مشغول کنار گذاشتن قواعد قدیمی هستند تا وعده خود برای انجام هر کار لازم به منظور دفاع از اروپا در برابر تهدید روسیه را انجام دهند.»
نشریه انگلیسی در ادامه می‌نویسد: «نشانه‌های به اجرا در آمدن یک روند تغییر تاریخی را می‌توان حالا در سراسر اروپا دید؛ چه در حرف‌های امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، چه در طرح‌های بسیار بلندپروازانه‌ای که از سوی کمیسیون اروپا در رابطه با دفاع دسته‌جمعی ارائه می‌شوند و چه در اعلامیه اخیر دونالد تاسک، نخست‌وزیر لهستان در روز جمعه درباره اینکه همه مردان کشورش باید آموزش نظامی ببینند.» 
«گاردین» نتیجه می‌گیرد: «… رهبران اروپا با استیصال به دنبال راه‌هایی برای پاسخ به این وضعیت جدید هستند، چون اطمینانی که ائتلاف ۸۰ساله بین ۲ سوی اقیانوس اطلس ایجاد کرده بود، دارد در برابر چشمان آنها فرو می‌ریزد.»