سیاستهای اقتصادی رئیسجمهوری آمریکا در وضع تعرفه بر کالاهای وارداتی از متحدان و رقبا، باعث ترس سرمای گذاران و فعالان تجاری آمریکا و در نتیجه سقوط
۴ تریلیون دلاری ارزش سهام آمریکا شد. سی ان ان نوشته است: «خزان اقتصادی آمریکا شروع شد.»
سیاست ترامپ موجب شد
سیاستهای اقتصادی رئیسجمهوری آمریکا در وضع تعرفه بر کالاهای وارداتی از متحدان و رقبا، باعث ترس سرمای گذاران و فعالان تجاری آمریکا و در نتیجه سقوط
۴ تریلیون دلاری ارزش سهام آمریکا شد. سی ان ان نوشته است: «خزان اقتصادی آمریکا شروع شد.»
ترامپ از روزی که وارد کاخ سفید شده شمشیر را علیه دوست و دشمن از رو بسته است و به نوشته فارن افیرز در این میان دوستان آمریکا بیشتر آسیب دیدهاند. او همان روز اول حضور در کاخ سفید از سیاست تعرفهای خود علیه کانادا، مکزیک، چین، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو بریکس خبر داد و اعلام کرد دوران طلایی آمریکا آغاز شده است. همان زمان کارشناسان اقتصادی هشدار دادند که سیاست تعرفهای ترامپ به ضرر اقتصاد آمریکا هم تمام خواهد شد و تاثیر خود را بر روی بازار سهام، تولید، تورم و بیکاری کارگران آمریکایی خواهد گذاشت. پیشبینیها درست بود. روز دوشنبه رسانههای آمریکایی از سقوط ۴ تریلیون دلاری بازار سهام آمریکا خبر دادند. گفته میشود خونریزی بازار سهام آمریکا سنگینترین سقوط بازار سهام این کشور از سال ۲۰۲۲ میلادی است. خبرگزاری رویترز در رابطه با تاثیر سیاستهای تعرفهای ترامپ بر بازار سهام آمریکا نوشته است: «تعرفههای ترامپ سبب وحشت سرمایهگذاران و در نتیجه سقوط ۴تریلیون دلاری ارزش سهام بازار ایالات متحده شده است.» به گزارش ایرنا به نقل از «رویترز» سیل سیاستهای جدید ترامپ، عدم اطمینان را برای کسبوکارها، مصرفکنندگان و سرمایهگذاران افزایش داده و این امر به ویژه با قصد دولت جدید آمریکا برای وضع تعرفه علیه کشورهای متحد و رقیب شدت یافته است. «آیاکو یوشیوکا» استراتژیست ارشد در شرکت سرمایهگذاری «ولث اینهنسمنت» با تاکید بر این نکته که تغییرات بزرگ در بازار سهام به وضوح دیده میشود به رویترز گفت: فروش سهام در بازار روز دوشنبه شدیدتر شد و شاخص «اساند پی ۵۰۰»، ۲.۷ درصد سقوط کرد که این میزان بزرگترین افت روزانه را در سال نشان میدهد. شاخص «نزدک کامپوزیت» نیز روز خود را با چهار درصد سقوط آغاز کرد که بزرگترین کاهش یک روزه از سپتامبر ۲۰۲۲(شهریور ۱۴۰۱) تاکنون را رقم زد. براساس این گزارش، شاخص اساند پی ۵۰۰ که نسبت به ۱۹ فوریه(۱ اسفند) سال جاری رکورد ۸.۶ درصدی سقوط را ثبت کرده، تاکنون بیش از ۴ تریلیون دلار از ارزش خود را از دست داده است.
«رویترز» سپس به واکنش ترامپ در روز یکشنبه هفته جاری اشاره کرد که از جواب به پرسش یک خبرنگار وقتی از او در مورد رکورد اقتصادی احتمالی در آمریکا در نتیجه وضع تعرفهها سؤال کرد، خودداری نمود. «پیتر اورزاگ» مدیرعامل شرکت مشاوره سرمایهگذاری «لزارد» هم در نشست اقتصادی در هیوستون تگزاس گفت: «میزان عدم قطعیتی که به دلیل جنگ تعرفهای در رابطه با کانادا، مکزیک و اروپا ایجاد شده است، باعث میشود هیئتهای مدیره شرکتهای سرمایهگذاری در مسیر پیشروی خود بازبینی انجام دهند». وی افزود: «مردم میتوانند تنشهای جاری با چین را درک کنند، اما این وضعیت با کانادا، مکزیک و اروپا گیجکننده است. مگر اینکه ظرف یک ماه آینده حل شود. چنین وضعیتی میتواند به چشمانداز اقتصادی فعالیتهای آمریکا و معاملات لطمه بزند.»
ضربه به خطوط هوائی آمریکا
گفته میشود خطوط هوائی آمریکایی «دلتا» به عنوان بزرگترین شرکت هواپیمایی جهان، تخمین سود سه ماهه نخست سال جاری خود را به نصف و سهام خود را ۱۴ درصد کاهش داده است. اد باستین مدیرعامل دلتا دلیل این امر را «افزایش نا امنی و عدم قطعیت اقتصادی آمریکا» دانست. «راس میفیلد» استراتژیست سرمایهگذاری در شرکت خدمات مالی آمریکایی بایرد نیز در مورد وضعیت جاری در بازار سهام به رویترز گفت: «به نظر میرسد دولت ترامپ با ریزش بازار موافق است و برای رسیدن به اهدافش حتی با رکود اقتصادی هم مشکلی ندارد. من فکر میکنم که این یک زنگ بیدارباش بزرگ برای وال استریت است.»
تسلا هم سقوط کرد
گزارشها حاکی است سهام شرکت تسلا متعلق به «ایلان ماسک» رفیق شفیق ترامپ و وزیر کارآمدی دولت نیز سقوط کرده است. بر اساس گزارش رسانههای آمریکایی سهام شرکت تسلا بار دیگر سقوط کرد و به پایینترین سطح خود در پنج ماه اخیر رسید. این افت که پس از کاهش شدید فروش جهانی خودروهای این شرکت رخ داده، نشان از کاهش اعتماد سرمایهگذاران به برند تحت مدیریت ایلان ماسک دارد. ارزش سهام تسلا با کاهش ۱۵ درصدی مواجه شده است که بیشترین میزان کاهش ارزش سهام این شرکت از سال ۲۰۲۰ است. تسلا بیش از نیمی از ارزش سهام خود را از زمان اوجگرفتن قیمت سهامش در اواسط دسامبر(آذر ۱۴۰۳) سال گذشته میلادی از دست داده است. این شرکت خودروسازی دوشنبه ۱۳۰ میلیارد دلار از ارزش خود را از دست داد. شرکتهای بزرگ فناوری هم از این سقوط شدید سهام بینصیب نماندند. «مایکروسافت» و «آلفابت» با ۹۸ و ۹۵ میلیارد دلار کاهش ارزش بازار در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. همچنین «آمازون» نیز با افت ارزش
۵۰ میلیارد دلاری مواجه شده و متا هم ۷۰ میلیارد دلار کاهش داشته است. ارزش سهام آلفابت و متا دوشنبه با کاهش ۴ درصدی مواجه شد. ارزش سهام مایکروسافت و آمازون نیز ۲ درصد کاهش یافت. به گفته کارشناسان بسیاری از غولهای فناوری آمریکایی برای تولید محصولات خود به کشورهایی مانند چین و مکزیک وابستهاند و اعلام تعرفههای سنگین ترامپ علیه این کشورها سهامداران و فعالان بازار سرمایه را نگران کرده است.
فصل خزان اقتصادی
تارنمای «سیانان» هم در مقالهای با اشاره به افزایش آمار اخراجها، کاهش روند استخدام، بحران کاهش اعتماد مصرفکننده و رشد سرعت تورم در آمریکا تاکید کرد که سیاستهای یک بام و دو هوای تعرفهای دونالد ترامپ مشکلات اقتصادی آمریکا را تشدید میکند. بر اساس گزارش سیانان بازی تعرفهای دونالد ترامپ و بهطور ویژه ماهیت متزلزل دستورات وی در اعمال تعرفهها باعث ایجاد سردرگمی برای مشاغل، مصرف کنندگان و سرمایهگذاران آمریکایی شده است؛ موضوعی که در بحبوحه افزایش قیمتهای مصرفکننده نگرانیها در مورد تورم را بیشتر کرده است. سیانان میافزاید: سرکوب مهاجرین، صنایع کلیدی از جمله کشاورزی، ساختوساز و مراقبتهای بهداشتی را تهدید میکند. از طرف دیگر کاهش شدید تعداد کارگران فدرال و کمکهای دولتی میتواند به آسیب پذیرترین اقشار آمریکایی که کمترین مصونیت از افزایش قیمتها را دارند، آسیب برساند. بنابر این تحلیل، سیاست ترامپ خطرات واقعی را برای اقتصاد نسبتا خوب و در عین حال متزلزلی که او به ارث برده است به همراه دارد. بر اساس گزارش وزارت بازرگانی آمریکا، هزینههای مصرفکننده در ژانویه(دی ماه) به طور غیرمنتظرهای کاهش یافت و خریداران بسیار بیشتر از آنچه که اقتصاددانان انتظار داشتند دست از خرید کشیدند.
عامل این وضع ترامپ است
شبکه «سیانبیسی» آمریکا هم همزمان با سقوط شدید بازار سهام آمریکا با اشاره به نوسانات بازار جهانی و آشفتگیهای ژئوپلیتیکی در پی بازگشت «دونالد ترامپ» به کاخ سفید از قول اقتصاددانان نوشته است: ترامپ «عامل هرجومرج و سردرگمی» است. به گزارش ایرنا، تارنمای این شبکه خبری با بیان این مقدمه گزارش داد: « نوسانات بازار جهانی و آشفتگیهای ژئوپلیتیکی به دنبال بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، به هشدارهایی مبنی بر اینکه اقتصاد آمریکا به سمت بحران اقتصادی پیش میرود، منجر شده است. اقتصاددانان میگویند ترامپ با سیاستهای غیرقابل پیشبینی تعرفههای تجاری خود ثابت میکند که مسبب آشفتگی و ناآرامی است، با این حال تاکید دارند که رکود اقتصادی آمریکا هنوز محتمل نیست.»
https://hamiyanekeshavarzi.ir/?p=40099
Friday, 21 March , 2025