اظهارات قابلتأمل بانی کشت تراریخته در ایران؛ یکی از مسئولان کلیدی درپیگیری کاشت ورهاسازی محصولات تراریخته درکشور مدعی «آغاز کشت انبوه پنبه تراریخته درکشور از سال آینده» شده درحالی که بروز عوارض متعدد در پی مصرف این محصولات باعث ممنوعیت کشت محصولات تراریخته در بسیاری از کشورهای اروپایی شده است. به گزارش خبرنگار […]
اظهارات قابلتأمل بانی کشت تراریخته در ایران؛
یکی از مسئولان کلیدی درپیگیری کاشت ورهاسازی محصولات تراریخته درکشور مدعی «آغاز کشت انبوه پنبه تراریخته درکشور از سال آینده» شده درحالی که بروز عوارض متعدد در پی مصرف این محصولات باعث ممنوعیت کشت محصولات تراریخته در بسیاری از کشورهای اروپایی شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ «محصولات دستکاری شده ژنتیکی» محصولاتی هستند که از انتقال یک یا چند ژن بین دو نوع موجود زنده مختلف به وجود میآید؛ پس از طرح زمزمههایی مبنی بر تلاش برخی مقامات دولتی برای کشت و تولید این محصولات در کشور، بسیاری از اساتید و صاحبنظران رشتههای بیوتکنولوژی، مهندسی ژنتیک، بیوتکنولوژی پزشکی کشورمان در مقام منتقدان جدیِ واردات، کشت و مصرف محصولات دستکاری شده ژنتیکی، بهدلیل تأثیرات مستقیمی که تولید و مصرف این محصولات با سلامت امروز و فردای مردم کشورمان دارد، وارد میدان نقد و اعلام هشدار نسبت به کشت و تولید این محصولات در کشورمان شدند.
اما پس از کش و قوسهای فراوان، روز گذشته یکی از مسئولان کلیدی در پیگیری کاشت و رهاسازی محصولات تراریخته در کشور مدعی «آغاز کشت انبوه تراریخته در کشور از سال آینده» شد در حالی که تا به امروز منازعات و بحثهای علمی متعددی در کشورهای مختلف دنیا از جمله در کشورهای اروپایی درباره سلامت محصولات تراریخته وجود داشته و عدم اطمینان از سلامت این محصولات و بروز عوارض متعدد در انسانها و دامها در پی مصرف محصولات دستکاری شده ژنتیکی، باعث شده که کشت این محصولات در بسیاری از کشورهای اروپایی ممنوع شود و در کشورهایی که اقدام به واردات این محصولات میکنند، قوانین لیبلینگ (برچسبگذاری) بهصورت سختگیرانه به اجرا گذاشته شود.
«بهزاد قرهیاضی» رئیس امور تحقیقات و فناوری سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور با اعلام خبر «آغاز کشت انبوه تراریخته در کشور از سال آینده» مدعی شده: پنبه غیرتراریخته سه تا ۱۴ بار سمپاشی میشود و میزان تولید آن دو تن در هکتار است اما میزان پنبه تراریخته، پنج تن در هکتار است و در تولید آن از هیچ سمی هم استفاده نمیشود.
وی گفته: در صورتی که تا اواخر فروردین مجوز تولید محصول را از وزارت جهاد کشاورزی دریافت کنیم تا اواخر اردیبهشت کشت آن آغاز و آبان ماه برداشت خواهد شد.
قرهیاضی بیتوجه به تمام دلایل و استنادات جهانی درباره عوارض و مخاطرات متعدد کشت و مصرف محصولات تراریخته بهروی انسان، حیوانات و محیط زیست مدعی شده که «اگر پنبه تراریخته بهصورت انبوه تولید شود، ایران در مدت کوتاهی به صادرکننده انبوه این محصول تبدیل میشود».
بهگفته قرهیاضی، پنبه تراریخته هماکنون بهصورت آزمایشی در زمینهای محدودی از کشور کشت شده است.
با وجود حرکت بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا بهسمت حذف کامل کشت و مصرف محصولات تراریخته و تلاش این کشورها برای توسعه کشت «محصولات سالم و ارگانیک» قرهیاضی گفته: مرغ، گوشت و برنج ارگانیک وجود خارجی ندارد و مردم باور نکنند و محصولاتی با این تبلیغات نخرند اما گوجهفرنگی و فلفل ارگانیک داریم که باید قبل از مصرف خوب شسته شوند.
همچنین وی تأکید کرده که «محصولات تراریخته با برچسب GMO در بازار عرضه میشود و مردم هنگام خرید اطمینان داشته باشند که این محصولات از وزارت بهداشت و جهاد کشاورزی مجوز گرفتهاند و سالم هستند».
به گزارش باشگاه خبرنگاران پویا؛ طی سالیان گذشته با وجود ارائه و انتشار اسناد متعدد درباره مخاطرات کشت و مصرف محصولات تراریخته و هشدارهای صریح و پیاپی اساتید بیوتکنولوژی و مهندسی ژنتیک، برخی مسئولان در وزارت جهاد کشاورزی و ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی ریاست جمهوری به دفاع از تولید این محصولات پرداختهاند و بهشدت در پی قانونی کردن کشت و تولید محصولات غذایی تراریخته در سطح کشور هستند بهگونهای که در نهایت بند مربوط به توسعه و کشت محصولات تراریخته را در قالب برنامه ششم توسعه به مجلس شورای اسلامی ارائه کردند.
خبرگزاری تسنیم بهعنوان نخستین رسانه در کشور به مسئله محصولات تراریخته ورود کرد و به تحلیل و بررسی این محصولات از طریق گفتوگو با اساتید و صاحبنظران در جبهه موافقان و منتقدان این محصولات پرداخته است اما در این میان، استفاده از تجربیات کشورهای دیگر درباره محصولات دستکاری شده ژنتیکی و نوع مواجهه آنها با این محصولات میتواند برای مسئولان کشور و مردم راهگشا باشد.
کشورهای اروپایی سالیان درازی است که با مسئله سلامت محصولات تراریخته دست به گریبان بودهاند و این کشورها هر یک پس از منازعات و کش و قوسهای فراوان، بهصورت رسمی و قانونی درخصوص محصولات تراریخته قانونگذاری کردهاند لذا باشگاه خبرنگاران تسنیم «پویا» با هدف استفاده از تجربیات کشورهای اروپایی در قالب پرونده ویژهای در ۲۹ شماره با عنوان ثابت «وضعیت محصولات تراریخته در کشورهای اروپایی» به این مسئله پرداخت که گزارش نهایی این پرونده از اینجاقابل مشاهده است.
همچنین پیش از این رئیس سازمان پدافند غیرعامل نسبت به کشت و مصرف محصولات تراریخته در کشور هشدار داده و گفته بود: «امکان حملات بیولوژیک به کشور از طریق محصولات تراریخته وجود دارد؛ مطالعات نشان میدهد که بخشی از غذاها دستکاری ژنتیکی شده (تراریخته) مانند برنج، ذرت، گندم و … که بهنوعی دستکاری شده، میتوانند نرخ باروی را کاهش دهند و اهداف آمریکا و صهیونیستها در خصوص کاهش جمعیت مسلمانان جهان را تأمین کند».
منبع: خبرگزاری تسنیم
Monday, 23 December , 2024