پایگاه خبری، – تحلیلی «شهر فردا» عباس پاپی زاده نماینده مردم دزفول و عضو کمیسیون کشاورزی در مجلس دهم، از ورود بی ضابطه محصولات تراریخته سخن گفت و لابی های سنگین و قدرتمند پشت پرده را فاش کرد. اظهاراتی که صلاحیت مجامع علمی کشور را نیز زیر سوال برد. 🔸 آیا ورود محصولات تراریخته به […]
پایگاه خبری، – تحلیلی «شهر فردا» عباس پاپی زاده نماینده مردم دزفول و عضو کمیسیون کشاورزی در مجلس دهم، از ورود بی ضابطه محصولات تراریخته سخن گفت و لابی های سنگین و قدرتمند پشت پرده را فاش کرد. اظهاراتی که صلاحیت مجامع علمی کشور را نیز زیر سوال برد.
🔸 آیا ورود محصولات تراریخته به کشور – بدون اخذ مجوزهای لازم – را تایید می کنید؟
بله.متاسفانه این محصولات با همه عوارض و خطراتی که برای سلامت مردم و محیط زیست ایجادمیکند، بدون هیچ ضابطه ای وارد کشور می شوند. در واقع، از ۸ تا ۱۰ سال گذشته تاکنون، سالانه بین ۱۰ تا ۱۵ میلیون تُن انواع محصولات تراریخته وارد کشور می شود.
🔸 مهم ترین محصولات مورد استفاده مردم کدامند؟
محصولاتی مثل ذرت، روغن، سویای وارداتی و بسیاری محصولات کشاورزی دیگر که بیان آن ها از حوصله خارج است.
🔸 قانون برنامه ششم توسعه، قوانین مشخصی در این حوزه مشخص کرده است.آیا دولت از اجرای آن ها سرباز می زند؟
بله .متاسفانه به رغم تدبیرهایی که در قالب مصوبات مجلس به دولت تکلیف شد، هیچ کدام از آن ها انجام نشده است.
🔸 به مصداق روشنی در این باره اشاره می فرمایید؟
ما در قانون برنامه ششم، در گام اول مشخص کردیم که محصولات باید ضابطه مند و با اخذ مجوزهای لازم وارد کشور شود که این کار انجام نشد.
🔸 موضوع لیبل ( برچسب ) زدن بر محصولات چیست؟
این موضوع هم در قانون برنامه ششم آورده شده است. یعنی تا زمانی که دولت ورود این محصوات را ممنوع نکرده است، موظف است که این محصولات را برچسب زند تا مردم بدانند محصولی که تهیه می کنند، ترریخته است.یعنی باید در خصوص سلامت خود، خودشان تصمیم بگیرند.
🔸 این محصولات چه خطراتی را برای سلامت مردم ایجاد می کند؟
محصولات تراریخته با مهندسی ژنتیک تولید می شود یعنی یک ژن از یک گیاه یا حیوان را به یک گیاه دیگر منتقل می کنند و باعث می شود صفت جدیدی که تا حالا موجود نبوده، در گیاه بروز می کند .طبیعت آمادگی پذیرش این صفت جدید و عوارض آن را ندارد. طی سال های اخیر ما شاهدافزایش نرخ بیماری هایی مانند سرطان، بیماری های گوارشی ، آلرژی و … بوده اینم ممکن است ناشی از مصرف چنین محصولاتی باشد.
🔸 آیا این ادعا را مجامع علمی تایید می کنند؟
بله.برخی مجامع علمی و NGO ها این موارد را آزمایش کرده و متوجه شده اند که اثرات بسیار مخربی بر محیط زیست انسان و دام دارند.برای مثال، دامداران کشور فرانسه متوجه شدند محصولی مثل ذرت تراریخته که به مصرف دام می رسد عوارض شدیدی بر دام دارد و از این روی، ناچار به کشتار دام می شوند. این عوارض به مصرف کننده هم منتقل می شود. این موضوع در مجامع قضایی اروپا به اثبات رسید و شرکتهای تولید کننده محصولات علوفه ای جریمه هم شدند.البته باید اضافه کنم برخی عوارض مصرف این محصولات طی یک یا دو سال، مشخص نمی شود. متاسفانه مشاهده برخی عوارض تا ۱۰سال هم طول می کشد.بنابراین شاید به نظر برسد محصولات تراریخته ارزانتر تولید می شوند اما در دراز مدت هزینه سنگینی را بر سلامت مردم تحمیل می کند.
🔸 در کشور ما کدام یک از دستگاه ها مسئول بررسی این موضوع و ارائه مجوز به واردکنندگان هستند؟
باید سازمان های دامپزشکی، غذا و دارو و استاندارد اقدام کنند اما ما هر چه پیگیری کردیم ،چنین مرجعی که بتواند محصولات را پیش از ورود به کشور ، شناسایی کند، نیافتیم. در واقع الان هیچ مرجعی برای این موضوع وجود ندارد. برخی تولیدکنندگان، خودشان را متولی این اقدام می دانند یعنی محصول خودشان را ، خودشان ارزیابی و ممیزی می کنند.بدون تردید این کار، با عقل سلیم سازگاری ندارد.متولی این امر باید دستگاهی غیر ازتولید کننده باشد. وزارت بهداشت مدعی است این اقدام توسط دانشگاه علوم پزشکی یزد، انجام شده است.
اجازه دهید توضیح کاملی در این باره ارائه دهم. محصولات تراریخته سال هاست محیط زیست و سلامت مردم را نشانه رفته است و متاسفانه سال های گذشته اقدام عملی در راستای کنترل این موضوع اتفاق نیفتاد لذا ما( کمیسیون کشاورزی) در زمان تدوین برنامه قانون ششم در مجلس، وارد موضوع شدیم و بندهای شفافی را در خصوص نحوه واردات و تولید این محصولات تدوین کردیم .درست در همین بازه زمانی که مجلس مشغول بررسی و تدوین پیش نویش این بندهای قانونی بود، عده زیادی از واردکنندگان که ازبابت ورود این محصولات، منفعت های کلان می بردند، دست به کار شدند و با تولید یک سری مطالعات سفارشی و مقالات سفارشی در صدد برآمدند خوراک مورد نیاز برخی نمایندگان و کارشناسان را تامین کنند تا واردات بدون ضابطه محصولات تراریخته به تایید برسد. متاسفانه ما شاهد بودیم یکی از همین دانشگاه های دولتی مقالات سفارشی را تولید و چاپ کرد .
🔸 طبق اظهارات شما، عوارض برخی از این محصولات ، طی بازه های زمانی طولانی مدت، مشخص می شود،با این حال چگونه مقالات علمی در مدت زمان تدوین قانون به مجلس رسید؟
به نکته درستی اشاره کردید. تهیه یک مقاله علمی که از چند ماه تا چند سال به طول می انجامد، ظرف مدت ۲ هفته تهیه و چاپ شد و به تایید دانشگاه یادشده، رسید.
🔸 یعنی برخی مجامع علمی کشور تحت تاثیر لابی های قدرت قرار گرفتند؟
بله همین طور است. ما بسیار متاسفیم ؛ دانشجویانی که باید در این مراکز تربیت شوند، تحت تاثیر چنین قضاوت های یک طرفه ای قرار خواهند گرفت. البته ما همچنان در مجلس این موضوع را پیگیری می کنیم که چرا برخی مجامع علمی ما استقلال خود را از دست داده اند.
🔸 شما به لزوم اخذ مجوزهای لازم برای ورود این محصولات اشاره کردید، در عین حال تاکید کردید چنین مرجعی در کشور وجود ندارد. چگونه قانونی به تصویب رسید که هیچ بستر اجرایی برای آن وجود ندارد؟
در قانون برنامه تاکید کرده بودیم دولت باید طی ۶ ماه از زمان تصویب، آیین نامه اجرایی آن را تدوین کند که متاسفانه این کار انجام نشد. در واقع ما به هنگام تدوین برنامه ششم به این تصمیم قطعی رسیدیم که واردات و تولید محصولات تراریخته باید ضابطه مند شود؛ این گام اول بود. گام بعدی هم ممنوع کردن محصولاتی است که سلامت مردم را به خطر می اندازد.البته ما هم معترفیم که در مبادی ورودی مرجعی که محصولات را آزمایش و بیخطر بودن آنها را تایید کند وجود ندارد، به همین دلیل از دولت خواستیم به محصولات برچسب بزند .به این ترتیب ما یک پروسه را برای دولت تعریف کردیم .بنابراین اگر در حال حاضر چنین مرجعی ندارد، ورود آن ها را ممنوع کند.
دیگر برای همه مشخص شده که تراریخته چیزی جز تجارت خطرناک با سلامت مردم نبوده و همه شعارهای زیبای: توسعه کشاورزی و ..فریبی بیش نبوده ؟
حال وقت اقدام است جلو اینها را باید گرفت همین.
📚 منبع : پایگاه خبری – تحلیلی «شهر فردا»
Monday, 23 December , 2024