🔸وزیر جهاد کشاورزی در ابلاغیهای دستور داده است که با حفظ ملی بودن اراضی جنگلی واقع در زاگرس، سند کشاورزی نسق زراعی زیرآشکوب که قانون اصلاحات ارضی درباره آنها اجرا شده است هم به رسمیت شناخته شود. بخشنامهای که کارشناسان جنگل را متحیر کرده است. زیرا از یک سو به اعتقاد کارشناسان بخش جنگل تکلیف […]
🔸وزیر جهاد کشاورزی در ابلاغیهای دستور داده است که با حفظ ملی بودن اراضی جنگلی واقع در زاگرس، سند کشاورزی نسق زراعی زیرآشکوب که قانون اصلاحات ارضی درباره آنها اجرا شده است هم به رسمیت شناخته شود. بخشنامهای که کارشناسان جنگل را متحیر کرده است. زیرا از یک سو به اعتقاد کارشناسان بخش جنگل تکلیف نسق زراعی زیرآشکوب جنگل در همان سالهای ابتدایی تصویب قانون ملی شدن جنگلها روشن شده است و از سوی دیگر سطح این اراضی به حدی نیست که نیاز به تدوین یک دستورالعمل جدید مشترک بین سازمان جنگلها و امور اراضی باشد.
🔸 در این میان برخی گمانهها هم حاکی از آن است که وزارت جهاد کشاورزی با دستورالعملهای جدید در تلاش است به تخلفات گسترده انجام شده در زاگرس رسمیت بدهد و با رسمیت دادن به کشت و کار غیر مجاز زیرآشکوب جنگلهای زاگرس، این اراضی را به طور رسمی وارد چرخه تولید کشور کند و یارانههای اعطایی به سایر کشاورزان را هم به این زمینها اختصاص دهد.
🔸 به اعتقاد مرتضی ابراهیمی رستاق زراعت زیرآشکوب جنگل در زاگرس، مانند زرادخانهای است که اقتصاد منطقه را نابود میکند، زیرا در این اراضی بر اساس مطالعاتی که او انجام داده است، سالانه16/5تن در هکتار فرسایش ایجاد میشود. او معتقد است که پس از چند سال کشت و کار در زیرآشکوب جنگل، با از بین رفتن خاک، زمین کشاورزی به طور کامل از حیز انتفاع خارج میشود. ابراهیمی تاکید کرد: این تفکر که در زیر جنگل، زراعت انجام شود، یک تفکر قرون وسطایی است.
🔸 زاگرس طی سالهای مختلف با انواع فشارها روبرو بوده است. چرای دام، جنگلهای زاگرس را که روزگاری پوشیده از بلوط بودند، به درختزارهایی تبدیل کرده است که این روزها مورد هجوم انواع آفات قرار گرفته اما به نظر می رسد برای وزارتخانه متولی تولید مهم نیست که چه بر سر جنگلهای زاگرس به عنوان سدهای طبیعی مقابله کننده با ریزگردهای سوغات عراق میآید. زیرا وزیر جهاد کشاورزی اخیرا دستور داده است که سازمان امور اراضی کشور و سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور باید به طور مشترک دستورالعملی را برای به رسمیت شناخت نسق زراعی زیرآشکوب جنگلهایی که قانون اصلاحات ارضی در آنها اجرا شده است، تهیه کنند. گمان میرود این دستورالعمل جدید، به فعالیتهای غیر قانونی گستردهای که در زاگرس صورت گرفته است، رسمیت دهد.
🔸 ابراهیمی رستاقی می افزاید: اینکه جنگل را جزء اراضی مستثنیات در نظر بگیریم، مفهومی ندارد. امکانش هست در مناطقی تک درختانی داخل اراضی مستثنیات باشد. سطح این اراضی بسیار محدود و کمتر از یک درصد است. عموما در من اطقی که عرصه شیب نداشته، سابقه زراعی وجود داشته است.به گفته این کارشناس زاگرس، بدترین نوع تخریب زراعت زیرآشکوب است. این اقدام، حتی به مراتب بدتر از چرای دام است و جایی که به زراعت اختصاص مییابد، در واقع خط پایان به جنگل کشیده میشود.
📚منبع : گزارشگران سبز
Monday, 18 November , 2024