دولت محترم! حمایت از فرزندآوری پیشکش "سنگ‌‌اندازی" نکنید! مبلغ ۷۴۰ میلیارد تومان یارانه نوزادان تنها نیم درصد از کل مبلغ مصارف هدفمندی یارانه‌هاست و سهم ناچیزی از کل مبلغ یارانه ها محسوب می‌شود که دولت تدبیر و امید با مصوبه اخیر خود تلاش دارد حتی این نیم درصد را هم از خانواده‌های عموماً نیازمند دریغ […]

دولت محترم! حمایت از فرزندآوری پیشکش "سنگ‌‌اندازی" نکنید!

مبلغ ۷۴۰ میلیارد تومان یارانه نوزادان تنها نیم درصد از کل مبلغ مصارف هدفمندی یارانه‌هاست و سهم ناچیزی از کل مبلغ یارانه ها محسوب می‌شود که دولت تدبیر و امید با مصوبه اخیر خود تلاش دارد حتی این نیم درصد را هم از خانواده‌های عموماً نیازمند دریغ کند!

  • ۱۳ خرداد ۱۳۹۹ – ۱۲:۰۰

به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران پویا؛ طبق مصوبه اخیر دولت، از این پس موالید جدید صرفاً با تأیید وزارت تعاون و در صورت وجود منابع به تشخیص سازمان هدفمندی یارانه‌ها مشمول دریافت یارانه خواهند بود!

پیش از این تصمیم، پرداخت یارانه‌ نوزادان تنها منوط به تأیید وزارت تعاون بود؛ لازم به ذکر است که تاکنون دولت فقط به نوزادانی یارانه نقدی پرداخت می‌کرد که سرپرست‌شان مشمول دریافت یارانه نقدی بود اما با توجه به تصمیم اخیری که دولت گرفته، شروط پرداخت یارانه نقدی نوزادان افزایش یافته و علاوه بر تأیید وزارت کار، شرط وجود منابع مالی برای پرداخت یارانه نیز به شرط قبلی اضافه شده است؛ این در حالی است که بند الف تبصره ۱۴ قانون بودجه سال ۹۹، بیان می‌کند که اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها با هدف تحقق عدالت، کـاهش فقـر مطلـق و توسـعه بهداشـت و سـلامت مـردم و همچنـین معطوف کردن پرداخت یارانه به خانوارهای نیازمند بوده است.

چنین اقدامی به معنی دشوار شدن دریافت یارانه‌­ نقدی توسط خانوارهایی است که صاحب اولاد جدید می‌شوند؛ به غیر از بار روانی منفی این خبر برای خانواده‌ها و جامعه، چنین عملی در تضاد با "سیاست‌های کلی جمعیت" کشور است که در سال ۹۳ توسط رهبری ابلاغ شد؛ محور کلی این سیاست‌ها تشویق به فرزندآوری  و مدیریت صحیح مسئله جمعیت است؛ بند ۲ سیاست‌های کلی جمعیت اشاره می‌کند که موانع افزایش فرزند باید رفع شده، زوج‌های جوان باید حمایت شده و باید آنان را در تأمین هزینه‌های زندگی توانمند ساخت.

طبق آخرین آمار ولادت مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۷، بیش از یک میلیون و ۳۶۰ هزار ولادت در کشور ثبت شده است؛ با وجود روند کاهشی فرزندآوری در ایران، در کشور به صورت میانگین ۱۰۰ هزار نوزاد به دنیا می‌آید؛ با احتساب میزان تولد در سال ۹۷، مبلغ یارانه‌ نقدی برای نوزادان مبلغ ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان برای هر فرد، در هر سال چیزی حدود ۷۴۰ میلیارد تومان می‌شود؛ طبق قانون بودجه سال ۹۹، قرار است بیش از ۱۵۲ هزار میلیارد تومان صرف هدفمندی یارانه‌ها شده و از این میزان حدود ۴۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان به‌صورت نقدی به حساب سرپرست خانوارها واریز می‌‌شود؛ با این حساب مبلغ ۷۴۰ میلیارد تومان یارانه نوزادان تنها حدود نیم درصد از کل مبلغ مصارف هدفمندی یارانه‌هاست و سهم ناچیزی از کل مبلغ یارانه ها محسوب می‌شود که دولت تدبیر و امید با مصوبه اخیر خود تلاش دارد حتی این نیم درصد را هم از خانواده‌هایی که عموماً نیازمند هستند، دریغ کند!

از سوی دیگر از سال ۹۲ طبق قانون مقرر شده که دولت یارانه‌ نقدی ۳ دهک پردرآمد را حذف کند؛ میزان این رقم حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برآورد شده است! یعنی ۷ درصد از کل مبلغ و این ۱۴ برابر مبلغی است که صرف پرداخت یارانه‌ نقدی نوزادان می‌شود!

نکته قابل توجه دیگر وجود بخشی با عنوان "سایر مصارف هدفمندی" در متن قانون بودجه سال ۹۹ است که حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان از ۱۵۲ هزار میلیارد تومان به آن اختصاص یافته است؛ این مسئله کاملاً منشا ابهام و به دور از شفافیت است و مشخص نیست که مبلغ مذکور که در حدود ۲۰ درصد از کل مبلغ یارانه‌ها است، دقیقاً کجا مصرف می‌شود؟!

لازم به توضیح است که این دست اقدامات مغایر با سیاست‌های کلی جمعیت کاملاً از سوی دولت مسبوق به سابقه است؛ در مورد یارانه‌ معیشتی بنزین نیز دولت به خانواده‌های با فرزند کمتر یارانه بیشتری به نسبت تعداد افراد خانوار پرداخت می‌کند و به خانواده‌های ۵ نفره و بالاتر، بدون در نظر گرفتن تعداد افراد، همان ۲۰۵ هزار تومان را پرداخت می‌کند؛ اقدام دیگر نیز پرداخت وام یک میلیون تومانی دوران کرونا بود که دولت بدون توجه به تعداد افراد خانواده‌ها، این مبلغ ثابت را به حساب سرپرستان خانوار واریز کرد.

 

کد مطلب : Da99031301

 منبع : خبرگزاری تسنیم