تحریم روسیه اشتباه بود روزی خواهد رسید که به پوتین التماس کنیم روزنامه گاردین انگلیس با انتقاد شدید از تحریمهای ناکارآمد غرب علیه روسیه خطاب به رهبران اروپا نوشته: پوتین میتواند در زمستان امسال اروپا را منجمد کند…تحریم روسیه یکی از بزرگترین اشتباهات اروپا بود. سرویس خارجی- جنگ اوکراین اروپا را در وضعیت بسیار سختی […]
تحریم روسیه اشتباه بود روزی خواهد رسید که به پوتین التماس کنیم
روزنامه گاردین انگلیس با انتقاد شدید از تحریمهای ناکارآمد غرب علیه روسیه خطاب به رهبران اروپا نوشته: پوتین میتواند در زمستان امسال اروپا را منجمد کند…تحریم روسیه یکی از بزرگترین اشتباهات اروپا بود.
سرویس خارجی-
جنگ اوکراین اروپا را در وضعیت بسیار سختی قرار داده. از یک سو تحریمهای ضد روسی در ششمین ماه جنگ اوکراین قادر به توقف ماشین جنگی روسیه نشده و اروپا نمیداند بیش از این برای پیروزی در جنگ چه اقدامی باید انجام دهد؛ از طرف دیگر ادامه تحریمها اقتصاد قاره سبز را به شدت متاثر کرده و اروپا این روزها مثل آمریکا شدیدترین تورم را در طی چهار دهه گذشته تجربه میکند. شهرهای مختلف اروپا مدتهاست روزها درگیر اعتراض و اعتصاب به وضعیت بحران زده اقتصاد است. به عنوان فقط یک مثال، روز شنبه در انگلیس راهبران قطار بزرگترین اعتصاب خود ظرف دهههای گذشته را کلید زدند و هزاران نفر را آواره کردند. اروپا البته، بیش از همه نگران زمستانی است که در پیش دارد. گفته میشود اگر در زمستان روسیه شیرگاز خود را به سمت اروپا ببندد اتحادیه اروپا چه بسا از هم فروخواهد پاشید. جایگزینی گاز روسیه توسط اروپا تا کنون با شکست مواجه شده و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز، اعلام کرده «این انتظار که یک شبه واردات انرژی از روسیه متوقف شود، بیشتر شبیه به یک معجزه است.»
جنگ اقتصادی
نشریه انگلیسی «گاردین» هم به همین مشکلات پرداخته و طی گزارشی به تحریمهای ضد روسی اروپا، به شدت تاخته است: «در حالی که کشورهای غربی مدعی بودند با بمباران اقتصاد روسیه، این کشور را به عصر حجر باز میگردانند اما در حال حاضر و پس از حدود شش ماه از آغاز جنگ اوکراین، تاثیر منفی تحریمهای غربی بر این کشورها روز به روز آشکارتر میشود…تحریمها علیه روسیه نادرستترین و غیر سازندهترین سیاست در تاریخ اخیر عرصه جهانی به شمار میآید…کمک نظامی به اوکراین توجیه پذیر است اما جنگ اقتصادی علیه رژیم مسکو بیتاثیر بوده و برای اهداف ناخواسته خود، ویرانگر بوده است. قیمتهای جهانی انرژی به شدت افزایش یافته و تورم به طور مرتب در حال افزایش است. زنجیره تامین آشفته شده و میلیونها نفر در کمبود گاز، غلات و کود به سر میبرند»
به گزارش فارس در ادامه گزارش گاردین میخوانیم: «تحریمهای غرب علیه روسیه در وضعیت مبهمی قرار دارد. تحلیلگران دفاعی درباره این موضوع گنگ بوده،اندیشکدهها نیز سکوت اختیار کردهاند و لیز تراس و ریشی سوناک نخستوزیران احتمالی آینده انگلیس نیز تنها به لفاظی پرداخته و بدون اینکه هیچ راهبرد هدفمندی را اعلام کنند تنها وعده تحریمهای سختتر علیه مسکو را مطرح میکنند با این حال اگر هرگونه شبهه افکنی و شک و تردید درباره کارایی تحریمها اعلام شود به عنوان طرفدار پوتین و ضد اوکراین مورد انتقاد قرار خواهید گرفت.»
پوتین میتواند اروپا را منجمد کند
گاردین گزارش خود را با این جملات ادامه میدهد: «واقعیت تحریمها علیه روسیه این است که باعث شده تا مسکو را به اقدام متقابل ترغیب کند. پوتین آزاد است که در زمستان امسال اروپا را منجمد کند. وی عرضه گاز از خط لوله اصلی مانند نورد استریم یک را تا ۸۰ درصد کاهش داده است. قیمتهای جهانی نفت افزایش یافته و انتقال گندم و دیگر مواد غذایی از شرق اروپا به آفریقا و آسیا به حالت تعلیق در آمده است و… هزینه قبض گاز شهروندان انگلیسی طی یک سال اخیر سه برابر شده است. بهرهبردار اصلی این شرایط کسی جز روسیه نبوده که صادرات انرژیاش به آسیا افزایش یافته و طراز دریافتیهای این کشور مازاد بیسابقهای داشته است. روبل (واحد پول روسیه) به یکی از قدرتمندترین ارزهای جهان طی سال جاری رسیده و از ماه ژانویه (دی ۱۴۰۰) تاکنون افزایش ۵۰ درصدی داشته است. اگر چه داراییهای خارجی روسیه بلوکه شده و ثروتمندان روس نیز مجبور شدهاند تا کشتیهای تفریحی خود را منتقل کنند اما هیچ نشانهای وجود ندارد که پوتین به این موضوع اهمیت داده باشد.
تحریمها درصدد شکل دادن به نظم جهانی است
بر اساس گزارش گاردین «فرض بر این است که اگر تحریمها به کشور تحریم شده آسیب برساند، کارایی دارد و از آنجایی که این تحریمها به طور مستقیم مردم را نمیکشند، تا حدودی تهاجم قابل قبول به شمار میآیند. تحریمها بر اساس فرضیه نئوامپریالیستی بوده که طبق آن، کشورهای غربی این حق را دارند که آنطور که میخواهند نظم جهانی را شکل دهند. و خواسته خود را نه از طریق قایقهای توپدار بلکه از طریق عضلههای سرمایهداری در اقتصاد جهانی، محقق میکنند و از آنجایی که این تحریمها اغلب علیه کشورهای کوچک و ضعیف تحمیل شده بود، همواره در سرتیترها قرار داشته است«نیکولاس مالدر» تاریخدان اقتصادی آمریکا در تحقیقی نوشته بود که ۳۰ جنگ اقتصادی در ۵۰ سال گذشته، حداقل تاثیرات را داشته اگر نگوییم که تاثیر معکوس داشته است. آنها قصد دارند از طریق تحریمها مردم را ترسانده تا مقامات کشورهای خود را کنترل و مهار کنند.»این تاریخدان با اشاره به تحریمهای غرب علیه کوبا، کرهشمالی، ایران، میانمار، ونزوئلا و روسیه افزود که تحریمها ثبات و اتکا به خود را حتی به ضعیفترین قربانیان خود نیز القا میکند و تقریبا تمامی این کشورها، از تحریمهای غرب سود بردهاند. اما روسیه نه کشور کوچکی بوده و نه ضعیف است
غرب به زودی به التماس میافتد
«ریچارد کانولی» کارشناس امور روسیه نیز به ترسیم پاسخ پوتین به تحریمهای اعمال شده از زمان الحاق
شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ پرداخت. وی در تحلیل خود گفت: «هدف تحریمها تغییر وضعیت روسیه در این مناطق و ایجاد بازدارندگی از حملات بیشتر بوده اما شکست آنها در این زمینه آشکار شده است. برخی اینگونه توجیه میکنند که تحریمها ضعیف بودهاند اما موارد کنونی تحریمها علیه روسیه، سختترین تحریمهایی است که تا به حال به یک قدرت جهانی تحمیل شده است. آنها گفتهاند روسیه با قحطی ریزپردازندهها و قطعات یدکی پهپادها مواجه خواهد شد اما به زودی آنها برای صلح به پوتین التماس خواهند کرد»وی ادامه داد: «این در حالی است که غرب و مردم آن در رکود فرو رفتهاند، دولتهای غربی متزلزل شده و بیثباتی در انگلیس، فرانسه، ایتالیا و آمریکا گسترده شده است. قحطی گاز سبب شده تا آلمان و مجارستان به زودی با آهنگ پوتین برقصند. هزینههای زندگی در همه جا افزایش یافته است. با این حال هنوز کسی جرات نمیکند تحریمها را زیر سؤال ببرد. در نهایت بارزترین قربانی تحریمها، خود تحریمکنندگان خواهند بود شاید پس از همه این گفتهها، غرب همچنان باید به جنگ پایبند باشد.»
تخلیه اجباری دونتسک
از تحولات میدانی جنگ اوکراین نیز خبر میرسد با پیشروی نظامیان روس به سمت شرق اوکراین، «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین روز شنبه از غیرنظامیان درخواست کرد که خط مقدم منطقه دونتسک که صحنه درگیری میان نظامیان روسیه و اوکراین است را تخلیه کنند.طبق این گزارش، زلنسکی در سخنرانی روزانه خود هشدار داد که هزاران نفر از جمله کودکان همچنان در مناطق نبرد دونتسک
هستند و اعلام کرد که ۶ غیرنظامی روز جمعه در درگیریها کشته شدند و ۱۵ نفر دیر نیز زخمی شدند.بر اساس این گزارش، زلنسکی تصریح کرد: «تصمیم دولت درباره تخلیه اجباری از دونتسک گرفته شده است» و بر درخواست مقامات برای ترک این منطقه محاصره شده در هفتههای اخیر تأکید کرد.
پوتین
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه نیز دیروز (یکشنبه)، فرمان دکترین دریایی و منشور ناوگان نظامی روسیه را امضا کرد تا از این طریق «تغییرات در اوضاع ژئوپولیتیکی و نظامی و راهبردی جهان را به حساب آورد»شبکه روسی «راشاتودی» گزارش کرد، مراسم امضای دکترین جدید دریایی روسیه در موزه ملی تاریخ «سنت پترزبورگ» در «پیتر و پائول فورترس» درست لحظاتی قبل از شروع رژه روز نیروی دریایی صورت گرفت.پوتین پس از امضای دکترین دریایی جدید روسیه در بین نیروهای دریایی کشورش گفت:« امروز فرمانی را درباره دکترین جدید دریایی امضا کردم. امنیت مرزهای خود را با تمام توان تضمین خواهیم کرد و ناوگان روسیه برای این امر آماده است. شرایط فعلی مستلزم اقدامات گسترده ما است و نیروی دریایی روسیه حمایت بزرگی برای ما است. ما موشکهایی در نیروی دریایی داریم که در جهان بینظیر است.»
Monday, 23 December , 2024