سرویس خارجی- مهاجرت مسئله تازه و عجیبی برای صهیونیستها نیست، اما اکنون روایت های مستندی میگویند که موج جدید مهاجرت صهیونیست ها نه به سوی فلسطین اشغالی که برای خروج همیشگی از مناطق اشغالی است. تحولات و چالشهای جمعیتی از حادترین و ریشهدارترین معضلات جامعه صهیونیستی بهشمار میآید که دامنگیر این جامعه است و در […]
سرویس خارجی-
مهاجرت مسئله تازه و عجیبی برای صهیونیستها نیست، اما اکنون روایت های مستندی میگویند که موج جدید مهاجرت صهیونیست ها نه به سوی فلسطین اشغالی که برای خروج همیشگی از مناطق اشغالی است.
تحولات و چالشهای جمعیتی از حادترین و ریشهدارترین معضلات جامعه صهیونیستی بهشمار میآید که دامنگیر این جامعه است و در سطوح مختلف، پیامدهای گوناگونی را برای رهبران تل آویو به دنبال داشته است. مساحت کوچک، ترکیب جمعیتی پیچیده، تراکم نامتوازن جمعیت، تحولات جمعیت حریدیها، فلاشاها و مهاجرت معکوس در رژیم صهیونیستی، در کنار سیر فزاینده جمعیت مسلمانان فلسطینی چالشهای جمعیتی مهمی را پیش روی این رژیم قرار داده است.
این وضعیت به شدت بحرانی در جامعه صهیونیستی را از روایت های مستند کتاب «رژیم موقت مفهوم و پژوهشهای تخصصی» می توان به روشنی رد یابی کرد. این کتاب که از سوی مرکز مطالعات و پژوهشهای الاتحاد تالیف و منتشر شده، شامل بخش های مختلفی است و فصل هجدهم آن به تلاش برای یافتن «وطن دوم» یا همان «مهاجرت معکوس» (مهاجرت بدون بازگشت) در میان صهیونیستها پرداخته است.
کتاب «رژیم موقت مفهوم و پژوهشهای تخصصی»، مهاجرت معکوس را بحرانی می داند که در چند سال گذشته بهدلیل افزایش آن تبدیل به یک پدیده معمول شده، هرچند به گفته نویسندگان این وضعیت دلایل متعددی دارد. در وهله نخست باید به این نکته توجه داشته باشیم که اسرائیل یک رژیم جعلی و ساختگی بوده که از زمان تشکیل خود همواره برای جمع کردن یهودیان سراسر جهان تلاش کرده است. به این ترتیب این یهودیانی که با تشکیل جنبش صهیونیسم راهی فلسطین اشغالی شدند درواقع از قبل دارای یک هویت و تابعیت دیگر در کشورهای مختلف بودهاند. میلیونها نفر از صهیونیستهایی که اکنون در اراضی اشغالی زندگی میکنند همچنان پایبند به هویت غربی واروپایی خود هستند. در سایه همین شرایط و با گسترش پدیده مهاجرت معکوس در میان صهیونیستها، اسرائیلیها که معتقدند یک «وطن» دیگر دارند به راحتی برای مهاجرت از فلسطین اشغالی قانع میشوند. در عین حال که مقامات رژیم موقت در تلاش برای جذب یهودیان از سراسر جهان با وعده هجرت به «سرزمین موعود» است، روند جمعیتی صهیونیستها به سمت فرار مغزها و مهاجرت سرمایهگذاران و … به دلیل ترس از ناامنی در فلسطین اشغالی پیش میرود. یافتن «وطن دوم» و تابعیت دوم برای اسرائیلیها نوعی از انواع مهاجرت معکوس در میان آنها محسوب میشود.
آمار مهاجرت معکوس در میان اسرائیلیها
وضعیت مهاجرت معکوس در میان صهیونیست ها را از آمارهای داخلی تل آویو نیز می توان درک کرد. طبق آماری که رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۰ منتشر کرده، نزدیک به ۱۷۰ هزار نفر از ساکنان اراضی اشغالی اقامت دائمی در آنجا ندارند و با وجود تلاش مقامات این رژیم برای جذب یهودیان از سراسر جهان، از بین ۱۴٫۷ میلیون یهودی در سراسر جهان تنها ۴۷ درصد از آنها در فلسطین اشغالی هستند. همچنین بر اساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ انجام شده بین ۵۱۶ تا ۵۹۹ هزار اسرائیلی در خارج از فلسطین اشغالی زندگی میکنند و البته این آمار جدا از کودکان اسرائیلی است که در خارج متولد میشوند. از سوی دیگر تا سال ۲۰۱۵ بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار اسرائیلی ویزای سفر به اروپا را دریافت کردهاند و همچنین ۵۰۰ هزار اسرائیلی نیز پیش از آن مجوز سفر به آمریکا و روسیه و دیگر کشورها را گرفته بودند. بر اساس مطالعهای که توسط «یوسی هارباز» پژوهشگر صهیونیست در دانشگاه پرینسون انجام شده در مجموع یک میلیون اسرائیلی یعنی از هر ۸ نفر ۱ نفر تابعیت دوم دارند و در حالی که تقریبا ۷۵ درصد از ساکنان فلسطین اشغالی یهودی هستند، نیمی از آنها قصد بازگشت به اروپا را دارند.
استعفاهای زنجیرهای در تل آویو پس از انتخابات
همزمان با نگرانی های گسترده ای که نسبت به قدرتگیری صهیونیسم های به شدت تندرو و افراطی در تلآویو پس از انتخابات پارلمانی اخیر بوجود آمده، موجی از استعفاها و کناره گیری ها نیز در میان مقامات سیاسی در حال شکل گیری است. بنابر اعلان رسانههای صهیونیستی، «امیر اشل» مدیرکل وزارت جنگ اسرائیل اعلام کرده است که قصد کنارهگیری از سمت خود را دارد و استعفای خود را تقدیم «بنی گانتس» وزیر جنگ کرده است. اشل که برای بیش از ۲ سال و نیم مسئولیت مدیرکلی وزارت جنگ رژیم صهیونیستی را بهعهده داشته، افزوده است که تا زمان انتخاب فرد جایگزین به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
روز شنبه نیز «ایال خولاتاه» مشاور امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در واکنش به نتایج انتخابات پارلمانی این رژیم با اذعان به قدرتگرفتن جریانهای افراطی و تندرو استعفای خود را تقدیم یائیر لاپید نخستوزیر موقت کرد.
همچنین محافل صهیونیستی بعد از پیروزی بنیامین نتانیاهو به شدت نگران اوضاع نامعلوم و پرتنش آینده هستند و در همین ارتباط یک کارشناس صهیونیستی گفته است که به قدرت رسیدن راستگرایان افراطی و تهدیداتشان درباره یورشهای بیشتر به مسجد الاقصی احتمالا انتفاضه سوم فلسطین را به دنبال خواهد داشت. «آوی یسخاروف»، کارشناس صهیونیستی که سخنانش در وبگاه خبری عربی۲۱ آمده است، درباره نگرانی هایش از آینده تل آویو گفت: «دولت نتانیاهو با چالشهای نظامی و تهدیدات امنیتی زیادی روبهرو است اما فلسطین در صدر این تهدیدات است چراکه وضعیت درباره لبنان و حزبالله بعد از تشکیل دولت جدید احتمالا تغییری نکند اما کرانه باختری، قدس، نوار غزه و مناطق سکونت فلسطینیهای داخل اراضی اشغالی احتمالا شاهد تشدید تنشها خواهند بود.» این کارشناس اسرائیلی اعلام کرد: «دلایل احتمال وقوع انتفاضه سوم به محض شروع نخست وزیری نتانیاهو، وضعیت مسجد الاقصی و تلاشهای مستمر ایتمار بنغفیر، عضو افراطی کنست و دوستانش برای اجازه دادن به شهرکنشینان یهودی برای ورود به این مسجد است. همچنین تحولات محله شیخ جراح و شهرک قدیمی قدس از دیگر دلایل است. احتمالا مقامات جدید تل آویو برای تحقق دستاوردهای سیاسی شان بهدنبال اخراج فلسطینیها از منازلشان در محله شیخ جراح و یورش بدون مجوز به مسجد الاقصی خواهند بود و این اقدامات زمینه ساز شکلگیری انتفاضه جدید می شود.»
Friday, 15 November , 2024