چامسکی: روسیه در اوکراین انسانیتر از آمریکا در عراق عمل میکند
سرویس خارجی-
«نوام چامسکی» فیلسوف، زبان شناس و منتقد سیاسی برجسته آمریکایی میگوید نبرد روسیه در اوکراین بشردوستانهتر از جنگ آمریکا در عراق است و مسکو در این جنگ خویشتنداری میکند.
جنگ اوکراین طی ۱۳ ماه گذشته دهها هزار کشته از دو طرف و میلیونها آواره بر جای گذاشته است. طی این مدت بسیاری از کارشناسان با توجه به تبعات گسترده سیاسی، نظامی، اقتصادی و زیست محیطی این جنگ گزینه آتش بس و مذاکرات امنیتی بین دو طرف را بهترین راه برای توقف وضعیت کنونی اعلام کردهاند. «نوام چامسکی» فیلسوف و زبان شناس برجسته آمریکایی معتقد است سیاست آمریکا نسبت به روسیه مانعی در مسیر تنشزدایی در اوکراین است. چامسکی پیش از این طی مصاحبهای گفته بود «سیاست کنونی آمریکا جنگیدن تا آخرین شهروند اوکراین و هم زمان پیشبینی نکردن راهی برای جلوگیری از رخدادهای غم بار بیشتر در این کشور و در واقع تضعیف چنین امیدهایی با قراردادن تنها ۲ راه در برابر پوتین برای بیرون رفتن از این مخمصه است: یا محاکمه او به عنوان جنایتکار جنگی در دادگاه لاهه یا ادامه همین وضع تا نابودی کامل اوکراین.» این صاحبنظر سیاسی ۹۴ ساله روز شنبه نیز در تازهترین مصاحبه خود در گفتوگو با تارنمای نیو استیتسمن (The New Statesman) گفت: آمریکا و انگلیس با وجود تخریب و ویرانی اوکراین، از مذاکرات صلح اجتناب کردند تا منافع ملیشان را تامین کنند».به گفته وی، اوکراین یک کشور آزاد نیست و به تصمیمگیریهای آمریکا وابسته است و آمریکا با هدف تضعیف روسیه جنگافزار در اختیار کیف قرار میدهد. چامسکی به این نشریه چپگرای انگلیسی گفت: این برای آمریکا یک معامله پُرسود است؛ به ازای کسری از بودجه هنگفت نظامی، آمریکا میتواند به شدت قوای یگانه دشمن واقعی خود را فرسوده سازد.به گفته وی، روسیه با خونسردی و خویشتنداری رفتار میکند و در مقایسه با تهاجم سال ۲۰۰۳ آمریکا به عراق، زیرساختهای اوکراین با تخریب وسیع مواجه نشده است. چامسکی با بیان اینکه بیشک روسیه نیز میتوانست با توسل به جنگافزارهای متعارف چنین کند، گفت: مسکو میتوانست کیف را همچون بغداد غیرقابل سکونت و به خطوط مواصلاتی غرب این کشور حمله کند. به گزارش فارس این فیلسوف آمریکایی همچنین گفت: «به تلفات نگاه کنید. همه آنچه که من میدانم ارقام رسمی است…آمار رسمی سازمان ملل حدود ۸ هزار تلفات نظامی از غیرنظامیان (در اوکراین) است. وقتی ایالات متحده و بریتانیا به عراق حمله کردند چه تعداد تلفات غیرنظامی بر جا مانده بود؟» چامسکی همچنین به سفرهای مکرر مقامهای خارجی به کیف پایتخت اوکراین بعد از آغاز جنگ با روسیه اشاره کرد و افزود: «وقتی آمریکا و بریتانیا داشتند با حملاتشان بغداد را خرد میکردند، آیا هیچ رهبر نظامی خارجی از بغداد دیدن کرد؟ نه نکرد برای اینکه وقتی آمریکا و بریتانیا وارد جنگ شوند، آنها بیپروا حمله میکنند و سراغ همه چیز میروند: ارتباطات، حملونقل، انرژی و هر چیزی که باعث سر پا ماندن یک جامعه است» وی با اشاره به همکاریهای نظامی آمریکا با ژاپن، کره جنوبی و استرالیا گفت: «آمریکا در حال اجرای برنامهای برای محاصره چین با حلقهای از کشورهای نگهبان مجهز به سلاحهای پیشرفته نقطهزن به سمت چین است» چامسکی تصریح کرد: «در حال حاضر، چین چه تهدیدی دارد؟ تهدید از سوی ایالات متحده و البته بریتانیا به دنبال آن است. (بریتانیا) در این مرحله فقط یک پادو است و دیگر یک کشور مستقل نیست».
حمله به کریمه
از تحولات میدانی جنگ اوکراین هم خبر این که کیف دیروز در واکنش به حملات موشکی و پهپادی دو روز گذشته به اوکراین تاسیسات نفتی در بندر سواستوپول واقع در شبه جزیره کریمه را هدف حمله قرار داد. براساس گزارش رویترز، «میخائیل راژوژائف» فرماندار منصوب شده روسیه در کریمه افزود، آتشسوزی مهار شده و به کسی آسیبی وارد نشده است. به گزارش مهر وی در کانال تلگرامی ویدئویی خود با انتشار ویدئویی از آتش سوزی اعلام کرد که ۴ مخزن سوختی هدف گرفته شده و عملا سوخته است.«سواستوپول» در شبه جزیره کریمه در همهپرسی سال ۲۰۱۴ به خاک روسیه ملحق شد. اوکراین الحاق این منطقه به روسیه را غیرقانونی میداند و از زمان شروع عملیات نظامی روسیه در این کشور بارها شبه جزیره کریمه را مورد هدف قرار داده است که به گفته روسها بیشتر این حملات توسط پدافند روسیه دفع شده است.
سانسور شبکههای اجتماعی در اوکراین
یک مقام ارشد اوکراینی نیز گفت که مقامات اطلاعاتی این کشور با افبیآی و دیگر نهادهای دولتی آمریکا همکاری دارند تا محتواهای حامی روسیه را از بسترهای شبکههای اجتماعی حذف کنند. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری راشاتودی،
« ایلیا ویتیوک»، رئیسبخش امنیت اطلاعاتی در سرویس امنیتی اوکراین مدعی شد: ما آثار یا شواهدی در دست داریم که نشان میدهند کارزارهایی برای تحریف اطلاعات در فیسبوک و دیگر شبکههای آمریکایی جریان دارد. این اطلاعات را به افبیآی داده و مستقیما با فیسبوک مکاتبه میکنیم.«ویتیوک» اینطور شرح داد که سرویس امنیتی اوکراین حسابهایی را که فکر میکند «تحت نفوذ روسیه» هستند، به افبیآی معرفی میکند تا سانسور شوند. او افبیآی را «بزرگترین شریک» سازمان اطلاعات سایبری اوکراین دانست و گفت که «حمایت سایبری آمریکا از نظر روانشناختی، نقش تعیینکنندهای در این جنگ داشته است.» وی در پاسخ به این پرسش که تعریفش از «تحریف اطلاعاتی» و اطلاعات نادرست چیست، گفت: هر چیزی که علیه اوکراین باشد، دروغ در نظر بگیرید، حتی اگر اینطور نباشد. در این برهه از زمان برای اینکه ما پیروز شویم، باید چنین فهمی وجود داشته باشد و نباید گول بخوریم.ویتیوک این اظهارات را در یکی از نشستهای کنفرانس امنیت سایبری
«آر.اس.ای» و در حالی مطرح کرد که برایان فورندران، معاون بخش سایبری افبیآی و لارا گالانت، عضو دفتر رئیساطلاعات ملی آمریکا حضور داشتند.این مقام اوکراینی همچنین از متحدان متعدد خود در بخش خصوصی آمریکا از جمله آمازون، گوگل، استارلینک و کرود استرایک تشکر کرد.
Sunday, 22 December , 2024