رشد فعلی اقتصادی حس نمیشود چون معدل دوره روحانی صفر بود
روزنامه حامی دولت روحانی با اشاره به رشد اقتصادی ۴/۷ درصدی کشور اذعان کرد علت اینکه مردم آثار رشد اقتصادی را اذعان نمیکنند، صفر بودن معدل رشد اقتصادی در دوره هشت ساله دولت سابق بوده است.
روزنامه اعتماد نوشت: اخیرا بانک مرکزی اعلام کرده که در سال ۱۴۰۱ رشد اقتصادی ۴٫۰ درصدی محقق شده است که این رشد در امتداد رشد اقتصادی ۴٫۴ درصدی سال ۱۴۰۰ بوده و رشد تولید ناخالص داخلی در تمام فصول سال ۱۴۰۱ صعودی بوده، بهنحوی که از فصل اول تا پایان فصل چهارم سال گذشته، میزان رشد اقتصادی کشور به ترتیب برابر با ۱٫۹درصد، ۳٫۹ درصد، ۴٫۹ درصد و ۵٫۳ درصد بوده است، در کنار بانک مرکزی، مرکز آمار ایران هم این رشد را مثبت و در محدوده ۴٫۵ درصد اعلام کرده است، اما سؤالی که مطرح میشود اینکه چرا رشدهای مثبت اقتصادی از نگاه خانوارهای ایرانی محسوس نیستند آیا آمارها غیرواقعیاند یا انتظارات مردم تغییر کرده است؟ آنگونه که بانک جهانی در مورد «شاخص تولید ناخالص داخلی سرانه، با قدرت برابری خرید» گزارش داده این شاخص در کشورهای همسایه ما یعنی عربستان و ترکیه در مقایسه با ایران بسیار متفاوت است. در عربستان سعودی به دلیل جمعیت کمتر و درآمدهای نفتی وضعیت «شاخص تولید ناخالص داخلی سرانه، با قدرت خرید» بهتر از ایران گزارش شده اما در ترکیه که شباهت بیشتری به ایران دارد این شاخص روند رو به رشدی داشته و امروز شاهد آنیم که رفاه مردم ترکیه دو برابر مردم ایران شده است و اگر امروز منابع دولتی آماری از رشدهای اقتصادی ۳ تا ۴ درصدی میدهند به دلیل مقایسههای مردم ایران با کشورهای همسایه نظیر ترکیه و عربستان این عقبماندگی حس میشود و آنگونه که اقتصاددانها میگویند این شکاف به راحتی هم پر نخواهد شد. از سوی دیگر مردم وضعیت اقتصادیشان را با دهه ۸۰ که مقایسه میکنند میبینند که با رفاه از دست رفتهای روبهرو هستند که این منفی شدنها و از دست رفتنها هنوز هم جبران نشده است و آنها را دچار آشفتگی میکند.
پیمان مولوی، عضو انجمن اقتصاددانان ایران در مورد مثبت شدن رشد اقتصادی اعلامی از سوی نهادی دولتی نیز به «اعتماد» گفت: هرچند رشد اقتصادی کشور در سال ۱۴۰۱رقم ۴٫۴ درصد اعلام شده، اما تا زمانی که رشد تورم کنترل نشود و نرخ بهره حقیقی هم منفی باشد مسلما تاثیر رشد اقتصادی برای مردم محسوس نخواهد بود؛ ضمن آنکه رشد اقتصادی طی ۱۰ سال گذشته صفر بوده است. مولوی با بیان اینکه رشد اقتصادی ۴٫۴ درصدی با محاسبات دلاری این میزان نخواهد شد خاطرنشان کرد: در صورتی که بخواهند این رشد را به صورت دلاری ارزیابی کنند؛ پایینتر از این عدد خواهد شد و به نظر میرسد آنچه تاثیرگذار است بحث بهبود روابط بینالمللی است. تا زمانی که شرایط بینالمللی مساعد نشود این شرایط بر همین اساس ادامه دارد. همین الان شاخصهایی مثل تشکیل سرمایه ثابت و میزان تورم نشان میدهد که وضع اقتصاد ایران چگونه است. او با بیان اینکه آنچه باید در سفره مردم دیده شود کاهش نرخ تورم است، گفت: تا زمانی که میزان تورم در ایران کنترل نشود، شرایط اقتصادی به همین شکل خواهد بود. ضمن آنکه رشد تورم هم در ایران براساس راهحلهای این اقتصاددان یا آن کارشناس اقتصادی هم بهبود نخواهد یافت هر چند سه سال قبل یا قبلتر از آن میشد با این نسخههای اقتصادی کاری از پیش برد. امروز برای برونرفت از این شرایط تنها نیازمند یک تصمیم قاطع سیاسی هستیم که اگر این تصمیم سیاسی گرفته شود و سطح تنشها در کشور کمتر شود و تحریمها هم برداشته شود میتوان این امید را داشت که تغییرات مثبتی در سفرههای مردم هم دیده خواهد شد در غیر این صورت متاسفانه این روند هم تغییری نخواهد داشت.
نسخه پیچی پایانی روزنامه اعتماد در حالی است که محافل غربگرا با همین آدرس گمراهکننده، و برمبنای توافق یکطرفه برجام و ضمنا تعطیل دیپلماسی تنوعگرا، اقتصاد کشور را در کام وضعیت رکود تورمی کمسابقه بردند و با انباشت تصاعدی تورم و تعطیلی تورم، معیشت مردم را دچار آسیب کردند. وضعیت در چند سال پایانی دولت روحانی به جایی رسیده بود که دولتمردان میگفتند نمیتوانند حتی یک قطره نفت بفروشند. میراث کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی با خزانه خالی شده و بدهی انباشته
۱۵۰۰ هزار میلیاردی که ۵۰۰ هزار میلیارد آن در دوره چهار ساله دولت بعدی سر رسید شده یا میشود، روایت مختصری از آن چیزی است که دولت مورد حمایت غربگرایان بر جای گذاشت.
در مقابل دولت سیزدهم موفق شده کشور را از وضعیت فقدان درآمد و انباشت کسری و هزینه خارج کند و آن ناترازی بزرگ دخل و خرج را به ترازمندی نزدیک کند. قطعا ادامه روند رو به جلوی فعلی میتواند تدریجا موجب رونق و گشایش در معیشت مردم هم بشود.
Sunday, 22 December , 2024