سفیر ایران در آفریقای جنوبی:
رأی دادگاه لاهه چالش جدی برای حامیان اسرائیل است
سفیر ایران در آفریقای جنوبی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم درباره صدور قرار موقت توسط دادگاه لاهه علیه رژیم صهیونیستی گفت: از لحاظ حقوقی قابل پیگیری و قابل استناد در مجامع بینالمللی است.
دیوان بینالمللی دادگستری روز جمعه طی حکمی در راستای رسیدگی به شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این رژیم بایستی «تمامی تدابیر» لازم را برای جلوگیری از انجام اقداماتی را که مصداق نسلکشی محسوب میشوند، بهکار ببندد.
آفریقای جنوبی ماه گذشته با تنظیم شکوائیهای نزد دیوان بینالمللی دادگستری که در لاهه مستقر است تلآویو را به ارتکاب نسلکشی در غزه متهم کرد. قاضی دیوان نیز گفت که رژیم اسرائیل بایستی هر کسی را که مرتکب نسلکشی در غزه میشود، مجازات کند، همچنین برای رسیدگی به شکایت آفریقای جنوبی از اسرائیل در خصوص نسلکشی در غزه ذیصلاح است.
این دادگاه حق طرح دعوی از سوی آفریقای جنوبی را وارد دانست و اعلام کرد درخواست اسرائیل برای رد این شکایت غیرقابل قبول است، علاوهبر این اظهارات مقامهای رژیم صهیونیستی برای انسانزدایی از مردم فلسطین را مد نظر قرار دارد و بر حق ملت فلسطین در نوار غزه برای محافظت شدن در برابر نسلکشی تأکید دارد.
پس از این صدور قرار موقت توسط دادگاه لاهه واکنشهای زیادی در این خصوص ابراز شد. مقامات ایران نیز ضمن حمایت از آفریقای جنوبی از صدور قرار موقت استقبال کردند.
در همین مهدی آقاجعفری، سفیر جمهوری اسلامی ایران در آفریقای جنوبی در گفتوگو با تسنیم به ابعاد صدور قرار موقت توسط دادگاه لاهه پرداخت.
آفریقای جنوبی با اقامه دعوای شجاعانه علیه رژیم صهیونیستی
عملاً نقش رهبری را بهعهده گرفته است
آقاجعفری در پاسخ به این سؤال که چه عاملی باعث شد کشور آفریقای جنوبی وارد عمل شود و طرح دعوی علیه رژیم صهیونیستی در دادگاه بینالمللی دادگستری را مطرح نماید، پاسخ داد: دولتمردان آفریقای جنوبی خود را وارث مبارزات ضد استعماری، ضد آپارتایدی و عدالتطلبی بهرهبری نلسون ماندلای فقید میدانند و بر این باور هستند که با تمسک به آموزههای اخلاقی، معنوی و حقوقی وی، ضمن تقویت مشروعیت نظام سیاسی در داخل کشور، جایگاه سیاسی، معنوی، حقوقی و اعتبار کشور را در سطح بینالمللی و مجامع بینالمللی ارتقا میبخشند و در عمل از یک وجهه رهبری سیاسی ـ حقوقی در سطح جهانی و قارهای برخوردار خواهند شد.
وی ادامه داد: در چارچوب چنین نظریهای، آفریقای جنوبی میتواند در معادلات و سیاست بینالملل نیز بیش از پیش ایفای نقش نماید، کما آنکه امروزه آرا و مواضع آفریقای جنوبی در بعد مباحث حقوقبشری در مقایسه با بسیاری از کشورهای مدعی حقوق بشر متمایز و ارزشمندتر است. آفریقای جنوبی در مقطع کنونی با اقامه دعوای تاریخی و شجاعانه علیه رژیم صهیونیستی در ICJ (دیوان بینالمللی دادگستری)، عملاً نقش رهبری را بهعهده گرفته است.
سفیر ایران در پرتوریا افزود: این کشور در بعد داخلی نیز با ارجاع پرونده حقوقی به دادگاه لاهه، میزان مشروعیت و محبوبیت خود را در افکار عمومی داخلی ارتقا بخشیده است. در عرصه بینالمللی نیز آخرین سنگر آپارتاید در جهان را در بعد اخلاقی، انسانی و حقوقی به چالش جدی کشیده است، بهبیان دیگر قاطبه مردم آفریقای جنوبی در این قضیه همراه دولت هستند و بهنوعی احساس همزادپنداری با مردم فلسطین دارند.
رأی موقت دادگاه برای اولین بار رژیم صهیونیستی را در بعد حقوق بینالملل به چالش کشید
آقاجعفری در ادامه ارزیابی خود را از صدور قرار موقت توسط این دادگاه تشریح کرد و در خصوص نتایج این رأی برای رژیم صهیونیستی اظهار داشت: رأی موقت دادگاه برای اولین بار رژیم صهیونیستی را در بعد رعایت قواعد و حقوق بینالمللی در یک جنگی که در حال وقوع است، به چالش کشید، همچنین تحرکات افراطی نظامی این کشور و سیاستهای حمایتی دولتهای غربی از این کشور را مورد سؤال و تردید قرار داده است. درست است که دادگاه تقاضای آتشبس و یا نسلکشی و یا جنایت جنگی را مستقیماً مورد خطاب قرار نداده، اما پرونده نسلکشی را مفتوح کرده است که نهتنها از لحاظ تاریخی بلکه از لحاظ حقوقی قابل پیگیری و قابل استناد در مجامع بینالمللی است.
وی همچنین با ابراز این مسئله که دادگاه به موضوع ادامه جنگ ورود نکرده، اما صلاحیت خود را برای بررسی نسلکشی اعلام داشته است، تصریح کرد: فشار افکار عمومی جهانی، انتظارات از این دادگاه را مضاعف نموده و شکاف بین حامیان (غربی) از رژیم صهیونیستی را شدت بخشیده است. چهره و جایگاه اخلاقی، انسانی و حقوقی غرب بهدلیل حمایت از رژیم صهیونیستی آسیب دیده است و بدون تردید تا همینجا هم یک پیروزی برای ملت فلسطین بهدست آمده است، البته باید توجه داشت که روند بررسی حقوقی این دعوا شاید دو سال یا حتی بیشتر نیز طول بکشد، لذا بهاصطلاح این تازه راند اول بود و کار اصلی که بررسی ماهوی دعوای آفریقای جنوبی است و دیوان نیز صلاحیت این بررسی را پذیرفته است، تازه آغاز شده است.
رأی دادگاه لاهه حامیان اسرائیل را با چالش جدی مواجه خواهد کرد
سفیر ایران در آفریقای جنوبی در پاسخ به این سؤال که آیا صدور این قرار موقت توانسته است اهداف مدنظر آفریقای جنوبی را تأمین کند، پاسخ داد: در یک ارزیابی اولیه و واقعگرایانه بخش قابلتوجهی از اهداف اولیه آفریقای جنوبی حاصل شده است، اگرچه مطلوب این بود که جنگ متوقف شود ولی با عنایت به جمیع جهات سیاسی و حقوقی و نیز با نگاهی به ترکیب قضات متوجه میشویم که مفتوح شدن پرونده نسلکشی رژیم اسرائیل در دیوان اتفاق بسیار مهمی است که در بیش از هفت دهه گذشته بیسابقه بوده است و ادامه حمایتهای بیقید و شرط حامیان اسرائیل از این رژیم جنایتکار را با چالش جدی مواجه خواهد کرد.
وی اضافه کرد: در یک کلام، ضمن آنکه ضربه حیثیتی سنگینی به رژیم صهیونیستی و حامیان آن وارد شده است، رأی دیوان ظرفیتهای ارزشمندی ایجاد کرده است که با توجه به آمادگی افکار عمومی در سراسر جهان میتواند در ادامه در جهت فشار به دیوان و نیز حامیان رژیم اسرائیل بهخوبی مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
تا امروز حمایتها از آفریقای جنوبی کافی نبوده است
آقاجعفری همچنین درباره اینکه چگونه میتوان از این قرار موقت در مجامع بینالمللی جهت فشار علیه رژیم صهیونیستی بهمنظور توقف جنایات و جنگ استفاده کرد، گفت: نخستین اقدام با توجه به اینکه پرونده نسلکشی اسرائیل در دیوان مفتوح شده است، کار جدی با سایر دولتها بهمنظور همبستگی و حمایت همهجانبه آنها از اقدام آفریقای جنوبی در دیوان است.
وی ادامه داد: تا امروز این حمایتها کافی نبوده است، هرچه تعداد دولتهای بیشتری به آفریقای جنوبی بپیوندند، اثرگذاری آن در دیوان و فشار افکار عمومی بر دیوان بیشتر خواهد شد.
ظرفیتهای ایران باید در جهت حمایت از اقدام آفریقای جنوبی فعال شود
سفیر ایران در پرتوریا در خصوص حمایتهای ایران از این اقدام آفریقای جنوبی، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران ظرفیت سیاسی و حقوقی بینالمللی بالایی دارد، این ظرفیتها باید در جهت حمایت از اقدام آفریقای جنوبی فعال شود، همچنین اقدام دیگر در بعد حمایتهای سیاسی ـ تبلیغی از آفریقای جنوبی در مجامع بینالمللی، فضای مجازی، انتشار مقالات علمی و تحقیقی و برگزاری کنفرانسها و سمپوزیومهای بینالمللی در تبیین ابعاد مختلف نسلکشی، جنایات جنگی و نقض فاحش حقوق بشر در فلسطین توسط رژیم اسرائیل از ۱۹۴۸ تاکنون است.
به گزارش تسنیم، آقاجعفری گفت: بهنظرم پیشنهاد اعطای جوایز حقوقبشری بهویژه به رئیسجمهور و وزیر خارجه آفریقای جنوبی و دعوت از نخبگان سیاسی و حقوقی آفریقای جنوبی به دانشگاهها و محافل علمی و اندیشکدههای کشورمان از جمله اقداماتی است که میتوانیم در این زمینه انجام دهیم.
Monday, 23 December , 2024