سفیر روسیه در تهران: ایران همیشه یک بازیگر مهم در فرا قفقاز بوده است
«الکسی دِدوف» سفیر مسکو در تهران در گفتوگو با خبرگزاری ریانووستی که روز سهشنبه منتشر شده است، درباره روابط ایران و روسیه اظهار داشت: روابط ۲ کشور در طول یک سال گذشته رو به گسترش بوده است؛ گفتوگوها در بالاترین سطح بهطور منظم ادامه یافت، تبادل هیئتها در همه جهات افزایش یافت و تماسها نیز بسیار فعال باقی ماند. شاید مهمترین اتفاق سال گذشته، سفر رئیسجمهوری اسلامی ایران به مسکو در ۷ دسامبر ۲۰۲۳ و مذاکرات او با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه بود. او در ادامه با اشاره به سفر اخیر رئیس دومای روسیه و معاون او به ایران تاکید کرد که همکاریهای پارلمانی میان ۲ کشور نیز به خوبی در حال گسترش است.
ددوف پیوستن ایران به گروه بریکس را یکی از اتفاقات مهم سال گذشته (میلادی) دانست و گفت: در اواخر دسامبر ۲۰۲۳، وزیر صنعت ایران، آقای علیآبادی به مسکو سفر کرد. چرا این سفر مهم است؟ در این سفر قرارداد تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا امضا شد و این باید انگیزهای قوی به همکاری اقتصادی تهران و مسکو بدهد.
این دیپلمات ارشد روس افزود: اگر بخواهم فهرست دیدارها میان ۲ کشور را در یک سال گذشته ارائه کنم بسیار طولانی خواهد بود و البته پلتفرمهای بینالمللی و تعاملات فشرده وجود داشته است. این شامل افغانستان، سوریه، فرا قفقاز، خاورمیانه، برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) میشود. همه اینها بهطور فعال و منظم اتفاق میافتد و فکر میکنم به نفع روابط دوجانبه بین کشورهای ما نیز هست. سفیر مسکو در تهران در پاسخ به این سؤال که افرایش تنشها در منطقه غرب آسیا چگونه بر منافع روسیه در این منطقه، سیاست خارجی آن و روابطش با ایران تاثیرگذار خواهد بود؟ گفت: روسیه همواره از ثبات و امنیت در خاورمیانه حمایت میکند. این یک اصل جداییناپذیر و تغییرناپذیر در سیاست خارجی ماست. ما تلاشهای چندجانبه را برای حل مناقشه در عرصههای بینالمللی ترویج کردهایم، اما متأسفانه، این امر با رویکرد کشورهای غربی همخوانی ندارد. دیپلمات ارشد روسیه همچنین درباره افزایش نقش ایران در منطقه قفقاز و اینکه آیا روسیه نگران از دست دادن جایگاه خود در این منطقه است؟ اظهار داشت: ایران همیشه یک بازیگر مهم در منطقه فرا قفقاز بوده است. میبینیم که طرف ایرانی آماده است تا در این منطقه با روسیه تعامل داشته باشد. ما مواضع مشابهی مبنی بر این داریم که تمام تضادها و همه درگیریها در این منطقه باید از طریق تلاشهای سیاسی و دیپلماتیک مسالمتآمیز و توسط خود کشورهای منطقه و بدون دخالت نیروهای خارجی حل و فصل شود که معمولاً اقدامات آنها (کشورهای غربی) همانطور که در عمل هم میبینیم، ازجمله در رابطه با اختلافات میان ارمنستان و جمهوری آدربایجان فقط منجر به افزایش تنش میشود.
منظور مقامهای روسیه از فرا قفقاز، همان قفقاز جنوبی است. قفقاز ناحیهای میان دریای خزر و دریای سیاه است و به ۲ بخش قفقاز جنوبی و قفقاز شمالی تقسیم میشود. قفقاز جنوبی شامل کشورهای جمهوری آذربایجان، ارمنستان، گرجستان و بخشهایی از ایران و ترکیه است.
بسیاری از کشورهای حاشیه خلیجفارس به کریدور شمال – جنوب علاقه نشان دادهاند
او گفت: ما در تمامی زمینهها، شامل اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، حملونقل، تجارت، فناوری اطلاعات، ارتباطات، منابع طبیعی، انرژی و گردشگری رایزنی میکنیم و البته کریدور حملونقل بینالمللی شمال- جنوب نیز وجود دارد که یک پروژه بسیار امیدوارکننده است. تا آنجا که میدانیم، بسیاری از کشورهای حاشیه خلیجفارس به آن علاقه نشان دادهاند. در اردیبهشت ۱۳۹۲ توافقنامهای بین دولتی برای تکمیل آخرین قطعه راهآهن رشت-آستارا به امضا رسید. پروژه دیگری که مذاکره بر سر آن جریان دارد، ایجاد پل انرژی روسیه- فرا قفقاز- ایران است که شامل تبادل و حملونقل برق بین روسیه، ارمنستان، جمهوری آذربایجان و ایران در دورههای اوج بار است.
اقدامات آمریکا در شورای امنیت منجر به عواقب غمانگیزی شده است
سفیر مسکو در تهران ادامه داد: ایالات متحده و اتحادیه اروپا برای مدت طولانی تلاش کردند تا اقدامات اقتصادی یکجانبه انجام دهند. آمریکاییها ادعا کردند که حامی حل و فصل اختلافات در خاورمیانه هستند اما در نهایت فعالیتهای خود را در یک پلتفرم بینالمللی چهارجانبه برای میانجیگری که شامل روسیه، ایالات متحده، اتحادیه اروپا و سازمان ملل بود، متوقف کردند. اکنون آمریکاییها کار شورای امنیت سازمان ملل را نیز مسدود میکنند، آنها بودند که قطعنامه آتشبس در غزه را وتو کردند که همانطور که میدانیم، منجر به عواقب غمانگیزی شده است.
به گزارش ایسنا، ددوف خاطرنشان کرد: اولویتها و منافع روسیه در خاورمیانه به وضوح در مفهوم سیاست خارجی مسکو که توسط رئیسجمهور پوتین در سال گذشته تصویب شد، مشخص شده است و ما در تلاش هستیم تا همکاری با کشورهای منطقه را تقویت کنیم و به ساختار سیاسی- اجتماعی، سنتی، معنوی و اخلاقی آنها احترام بگذاریم. روسیه روابط خوب و دوستانهای با تقریباً همه کشورهای منطقه، از جمله ایران دارد و به همین دلیل علاقهمند است که این کشورها در صلح و آرامش زندگی کنند. درگیری کنونی در غزه واقعا چالشی جدی برای ثبات و توسعه کل منطقه است. ما تلاش داریم تا سهم خود برای حل این مشکل ایفا کنیم.
Monday, 23 December , 2024