تیر خلاص ترامپ به پول آمریکا با تهدید ارز بریکس
تهدید تعرفهای رئیسجمهور منتخب آمریکا علیه بریکس به دلیل هراس آمریکا از تضعیف بیشتر دلار و جایگزینی ارز این گروه است و نشاندهنده پایان اقتصاد بازار آزاد و تمام ادعاهای لیبرالیسم و نئولیبرالیسم در حوزه اقتصادی و تیر خلاص به پول آمریکاست.
به گزارش کیهان، دونالد ترامپ؛ رئیسجمهور منتخب آمریکا تهدید کرده است در صورتی که کشورهای بریکس با هدف تضعیف دلار به دنبال ایجاد ارز بریکس باشند تعرفه ۱۰۰ درصدی بر روی کالاهای وارداتی از این کشورها وضع خواهد کرد.
وی در پیامی در یکی از شبکههای اجتماعی نوشت: «این ایده که کشورهای بریکس در تلاش برای کنار گذاشتن دلار بوده در حالی که ما بایستیم و نظارهگر آن باشیم به پایان رسیده است. ما نیازمند تعهدی از سوی این کشورها هستیم که نه ارز جدید بریکس را ایجاد خواهند کرد و نه از هیچ ارز دیگری که ممکن است جایگزین دلار باشد حمایت خواهند کرد. در غیر این صورت این کشورها با تعرفه ۱۰۰ درصدی مواجه خواهند شد و باید انتظار داشته باشند که با هرگونه فروش به اقتصاد فوقالعاده آمریکا خداحافظی کنند.»
وی ادعا کرد: «هیچ شانسی برای بریکس برای جایگزین کردن دلار در اقتصاد بینالملل وجود ندارد و هر کشوری که در این زمینه تلاش کند باید با آمریکا خداحافظی کند.»
تیر خلاص به دلار
ادعاهای ترامپ درباره اقتصاد فوقالعاده آمریکا و عدم امکان جایگزینی دلار، خندهدار و تهدید توخالی است چرا که دلار به عنوان یک ارز یا ابزار مبادله، با توجه به بدهیهای آمریکا که از تولید ناخالص داخلی این کشور عبور کرده، عملاً ارزش اقتصادی ندارد و با پشتیبانی نیروی نظامی و اعمال قدرت سیاسی زنده است.
البته حدود ۵۰ سال است (از زمان نیکسون) که دلار با پشتوانه نظامی و سیاسی بر جهان تحمیل شده و تهدید منفعلانه اعضای بریکس به وضع تعرفههای ۱۰۰ درصدی، نشان میدهد که آمریکا در برابر بریکس نمیتواند از حربه زور استفاده کند.
البته بحث دلار، وسیله فرار آمریکا از اعتراف به پایان اقتصاد بازار و شکست لیبرالیسم و نئولیبرالیسم اقتصادی است اما ترامپ اعتراف بکند یا نکند؛ تهدید اخیر او به معنای پایان ادعای اقتصاد رقابتی و دلار است؛ چرا که تحریم گروه بریکس با دارا بودن ۳۰ درصد اقتصاد جهان با ابزار «تعرفه»، در روزگار برآمدن دولتهای ملی گرا در اروپا، به معنای منزوی شدن آمریکاست.
تهدید ترامپ، بریکس را علاوهبر ایجاد ارز اختصاصی به سوی ایجاد یک سوئیفت جایگزین و دیگر ابزارهای مبادله هم سوق میدهد، کما اینکه چنین ایدهای با پیشنهاد ایران هم اکنون در دست بررسی است. همچنین موجب دوری دیگر کشورهای غیر عضو بریکس (حتی اروپاییها) از آمریکا خواهد شد؛ چرا که سوءاستفاده آمریکا از دلار و سوئیفت و… در تحریم ایران، روسیه و حتی چین بود که همه جهان را به فکر سازوکارها و ارزهای جایگزین دلار انداخت.
چیزی که قبلاً در اروپا، تحت عنوان یورو ایجاد شده بود. بنابراین تهدید ترامپ، بیش از آنکه علیه بریکس باشد تیر خلاص به ارز و اقتصاد آمریکاست؛ به خصوص که بریکس روز به روز در حال گسترش است و «سرگئی ریابکوف»؛ معاون وزیر امور خارجه روسیه اظهار کرد: «هیچ کشوری که دعوتنامه برای عضویت به بریکس دریافت کرده، آن را رد نکرده است.»
نشانه سردرگمی ترامپ
در همین زمینه پایگاه خبری تحلیلی بلومبرگ به نقل از عضو بنیاد صلح کارنگی تهدیدهای ترامپ علیه بریکس برای استفاده از ارز جایگزین دلار را نشانه سردرگمی دولت آتی آمریکا در قبال تجارت جهانی توصیف کرد و رسانه نشنال اینترست نیز تاکید کرد روند افول حاکمیت دلار ادامه دارد.
همچنین وبگاه نشنال اینترست در گزارشی آورده است؛ بزرگترین چالش پیشروی واشنگتن نه تنها در از دست دادن سلطه دلار، بلکه در صفبندیهای جدید جهانی است که نفوذ آن را کاهش میدهد. بریکس به یک بستر بینالمللی برای رسیدگی به بحرانهای بزرگ، تغییر شکل تجارت جهانی و حمایت از پروژههایی تبدیل شده که فراتر از مداخله آمریکاست.
ارز بریکس؛ وسیله دلارزدایی
دلارزدایی که هدف حذف حداکثری دلار از مبادلات را دنبال میکند علاوهبر ایران برای چندین کشور دیگر نیز به چشمانداز بلندمدت تبدیل شده است که همین مسئله در کنار برخی اهداف مشترک بین تعدادی از کشورها، گروهی به نام «بریکس» را پایهگذاری کرد.
چالش پیدا کردن جایگزین برای دلار باعث شد که در شانزدهمین اجلاس سران گروه بریکس، از «پول بریکس» رونمایی شود و ولادیمیر پوتین؛ رئیسجمهور روسیه، ارز بریکس را به عنوان جانشین دلار در آینده در دست گرفت.
ارز بریکس فعلا یک ارز فرضی اختصاصی برای کشورهای عضو این گروه اقتصادی است که به عنوان جانشین دلار در آینده شناخته میشود. وجود این ارز علیرغم اینکه باعث کاهش سهم دلار از معاملات کشورهای عضو بریکس میشود اما باعث محدودیت در تبادلات بین کشورها نمیشود؛ به عبارت دیگر حتی لازم نیست که کشورهای گروه بریکس، تنها میان خود مبادله داشته باشند.
در جلسه اخیر گروه بریکس، اعضای این گروه بینالمللی از پلتفرم «بریکسپی» نیز رونمایی و اعلام کردند که این پلتفرم میتواند مزایای بسیاری مانند دلارزدایی، تسهیل تجارت اعضا و کاهش تأثیر تحریمهای غرب را داشته باشد.
در واقع با رونمایی از بریکسپی، کشورهای عضو بریکس در تلاش هستند که وابستگی خود به مؤسسات مالی غربی را کاهش داده و یک ساختار مالی غیرمتمرکزتر ایجاد کنند.
همچنین به نظر میرسد که سبد ذخایر ارزی این گروه که به عنوان معیار جدید مالی استفاده میشود شامل ۴۰ درصد طلا و ۶۰ درصد ارزهای کشورهای عضو بریکس خواهد بود که قابلیت تبدیل به طلا را دارد.
Saturday, 11 January , 2025