«جان مرشایمر»، استاد برجسته روابط بین‌الملل، معتقد است در آینده نزدیک سوریه شاهد آشوب و ناآرامی‌های زیادی خواهد بود. او همچنین تأکید کرد که این پیروزی کوتاه‌مدت برای دولتِ اردوغان، در بلندمدت، تحولی مثبت نخواهد بود.
جان مرشایمر تأکید کرد
«جان مرشایمر»، استاد برجسته روابط بین‌الملل، معتقد است در آینده نزدیک سوریه شاهد آشوب و ناآرامی‌های زیادی خواهد بود. او همچنین تأکید کرد که این پیروزی کوتاه‌مدت برای دولتِ اردوغان، در بلندمدت، تحولی مثبت نخواهد بود.
 
 
 

 

سیاستمداران سودازده غالباً با کَندنِ چاه برای دیگران به دنبال دست‌وپا کردنِ جایگاهی رفیع برای خود هستند، غافل از آنکه فرو لغزیدنِ خودشان در همین چاه گزینه محتمل است! اینکه «آن کشور همسایۀ سوریه»، با تقویتِ تروریست‌ها، دولتِ مرکزیِ سوریه را ساقط می‌کُند تا میدان نفوذ خود را گسترش دهد و اگر بخت یار شد بخش‌هایی را نیز از آن خاک ضمیمه کشورِ تازه‌تأسیس خود کند، باید هوشیار باشد که دست به «قماری خطرناک» زده است. فرض کنیم دولتِ مستقر در دمشق دشمنِ آنکارا بود، اما دشمنی مشخص با عملکردی مشخص و قابل پیش‌بینی بود. حالا که خاک سوریه عمدتاً به اشغال تروریست‌های تکفیری از ۷۲ ملت درآمده که ردای خلافتِ نامشروع را کنار گذاشته‌اند و کت‌وشلوار پوشان می‌خواهند نامزدِ انتخاباتِ ریاست جمهوری شوند، در واقع آنکارا همسایه جنوبی را در چاهِ ابهامی انداخته‌ است که دیگر برای خودش نیز قابل پیش‌بینی نخواهد بود. تروریست‌ها شاید ویرانگرانِ روزمُزدِ خوبی باشند اما همپیمانانِ سیاسی خوبی نیستند؛ چرا که انسان‌هایی بدوی‌اند که در «پیش از سیاست» زیست می‌کنند و نسبتی با «سیاست» ندارند! به زبان ساده: «گرگِ کت‌و‌شلوار پوش باز هم گرگ است، گرسنه که شود صاحب و بیگانه را از هم تمییز نمی‌دهد!» البته این مسئله، شاملِ حالِ رژیم آپارتاید اسرائیل هم خواهد بود.
استاد روابط بین‌الملل چه می‌گوید؟   
«جان جوزف مرشایمر»، استاد روابط بین‌الملل و علوم سیاسی در آمریکا، است که برای نظریه «رئالیسم تهاجمی»اش شناخته می‌شود. او در اظهاراتی درباره سوریه پس از «بشار اسد» گفت که «فکر می‌کنم ترکیه‌ای‌ها معتقدند که سرنگونی اسد به سوریه جدیدی منتهی می‌شود که دوست ترکیه خواهد بود و به آن کمک می‌کند تعداد زیادی از مشکلاتش را بخصوص با کُردها حل کند.» این اندیشور آمریکایی در ادامه با بیان این که بعید می‌داند وقایع این‌طور پیش رود، افزود: «فکر می‌کنم در آینده نه چندان دور ناآرامی زیادی در سوریه به وجود خواهد آمد. این پیروزی کوتاه‌مدت برای ترکیه، در بلندمدت، تحولی مثبت نخواهد بود.»
شاهدی بر سخنان مرشایمر
بخش‌هایی از این صحبت‌های مرشایمر همین حالا نیز با گزارش‌های میدانی از سوریه تأیید می‌شود. برای مثال خبرنگار بی.بی.سی از سوریه گزارش می‌دهد که «معلوم نیست ادارات کی شروع به کار می‌کنند و چه زمانی تعطیل هستند، مردم سردرگم‌اند؛ تحریرالشام شروع به اخراج کارکنان دولتی کرده در حالی که قبلا گفته بودند این کار را نخواهند کرد. نان‌ها سهمیه‌ای شده و مردم جلوی نانوایی‌ها صف‌های بسیار طولانی بستند! علی‌رغم حملات شدید و تجاوزهای اسرائیل اما الجولانی نه تنها واکنشی نشان نداده بلکه باز هم گفته که قصد تنش با اسرائیل را ندارد!»
آینده مبهم در انتظار حلب
روزنامه «واشنگتن پست» آمریکا نیز در گزارشی با اشاره به وضعیت شهر حلب نوشته است که جنگ در حلب، مردم این شهر سوریه را به لحاظ اجتماعی و اقتصادی در معرض آسیب قرار داده و حالا سؤال اصلی این است که آیا سقوط دولت بشار اسد می‌تواند این شهر از هم گسسته و ویران را متحد کند یا خیر.» این رسانه آمریکایی در ادامه این گزارش آورده است: «همزمان با سقوط دولت سوریه، حلب درگیر تاریخ تجزیه و چند دستگی خود است…» شهروندی در حلب در پاسخ به سؤالی درباره آینده این شهر و سوریه به این روزنامه آمریکایی گفت: «من نمی‌توانم آینده را تشخیص دهم؛ آینده مبهم است. همه ما باید قادر به دیدن نور در انتهای تونل باشیم.»
اسد از ترکیه خشمگین بود
خبرگزاری رویترز اما گزارش داده است که رئیس‌جمهور سوریه در روزهای پایانی حکومت خود گفته بود ترکیه فعالانه از شورشیان مسلح برای سرنگون کردن حکومت او حمایت می‌کند و از این مسئله شکایت داشت. این خبر در حالی منتشر می‌شود که وزیر دفاع ترکیه از آمادگی کشورش برای ارائه آموزش‌های نظامی در صورت درخواست دولت انتقالی جدید در سوریه خبر داده است! اردوغان نیز چند روز پیش تصریح کرد بسیاری از شهرها واستان‌های سوریه از جمله دمشق، به احتمال زیاد ضمیمه خاک ترکیه خواهند شد!
ادامه حملات به زیرساخت‌های سوریه
اما رژیم صهیونیستی بی‌اعتنا به این تحولات و حتی تروریست‌های دست آموزَش در سوریه، مشغول ویرانی تمام زیرساخت‌های نظامی و غیرنظامی سوریه است. رسانه‌های سوریه روز یکشنبه از حملات هوائی جدید رژیم صهیونیستی به خاک این کشور و هدف قرار دادن چند پایگاه نظامی در اطراف دمشق خبر دادند. از زمان سرنگونی حکومت بشار اسد، رژیم صهیونیستی با فرصت‌طلبی اقدام به نقض حریم زمینی و هوائی سوریه کرده است و در تازه‌ترین مورد، رسانه‌های سوریه اعلام کردند بامداد دیروز در حملات هوائی جدید رژیم صهیونیستی به خاک این کشور چند پایگاه نظامی در مناطق مختلف اطراف دمشق هدف قرار گرفتند. خبرگزاری فرانسه نیز اعلام کرد رژیم صهیونیستی در کمتر از ۵ ساعت بیش از ۶۰ حمله هوائی علیه مناطق مختلف سوریه انجام داد.
ارتش رژیم صهیونیستی نیز با اعلام اینکه طی ۲۴ ساعت دست‌کم ۶۱ هدف در مناطق مختلف سوریه را مورد موشک باران قرار داده، تأکید کرد که حملات موشکی‌اش طی روزهای اخیر خسارت‌های زیادی به سامانه‌های دفاع هوائی سوریه وارد کرده و دست کم ۹۰ درصد از موشک‌های استراتژیک زمین به هوای این کشور را از بین برده است. بنا بر بیانیه ارتش رژیم صهیونیستی، اهداف مذکور شامل جنگنده‌ها و بالگردهای جنگی و موشک‌های اسکاد و پهپادها و موشک‌های کروز و موشک‌های زمین به دریا و زمین به هوا و همچنین موشک‌های زمین به زمین بوده است. در این حملات رادارها و بمب‌های سوریه و سایر تسلیحات این کشور نیز هدف قرار گرفته‌اند. «هرتزی‌هالیوی»، رئیس ستاد مشترک ارتش اسرائیل، اشغال خاک سوریه را توجیه کرد و گفت: «ما حدود یک هفته است که این‌جا [خاک سوریه] هستیم و علت اصلی آن نیز امنیت اسرائیل است… ما اینجاییم که از مرز شمال بلندی‌های جولان و منطقه جبل‌الشیخ حراست کنیم.» 
زمزمه سقوط اردن!
شبکه صهیونیستی «کان» اما اعلام کرده است که: «می‌توان گفت اسرائیل به طور جدی نگران این است که موفقیت گروه‌های مسلح در سوریه بر برخی طرف‌ها در اردن از جمله گروه‌های جهادی و یا معارضان نظام پادشاهی در این کشور تاثیر بگذارد. این امر انگیزه آن‌ها برای برهم زدن ثبات نظام در اردن را بیشتر می‌کند و دقیقاً تلاش خواهند کرد که رویدادهای سوریه را در اردن تکرار کنند زیرا نظام در کوتاه مدت سقوط خواهد کرد.» شبکه کان افزود: «این امر نگرانی اصلی اسرائیل است و برخی شاخص‌ها از جمله سیطره گروه‌های مسلح بر مرزهای اردن و سوریه نیز نشان‌دهنده همین نگرانی است. مباحثی که تقریبا یک هفته پیش منتشر کردیم نیز در همین راستا است و کابینه اسرائیل و سران سیاسی و امنیتی به این احتمالات و مشخصا این مسئله که ممکن است کشور اردن گزینه بعدی باشد، پرداخته‌اند.»
جولان رسماً به اشغال رژیم اسرائیل در آمد
دولت نتانیاهو با طرح گسترش شهرک‌سازی‌ها در بلندی‌های جولان موافقت کرد. خبرنگار المیادین گزارش داد که رژیم صهیونیستی به صورت کامل بر «خط آبی» از جنوب ‌شرقی‌ترین نقطه سوریه تا شمال این کشور و عمق سوریه سیطره یافته است. نظامیان ارتش رژیم صهیونیستی به تجاوز و پیشروی خود در خاک سوریه ادامه می‌دهند و به ۱۵ کیلومتری جاده دمشق به بیروت رسیده‌اند.