تدابیر امام رضا ثامن الحجج ع در رساله ارزشمند ذهبیه درباره حفظ الصحه و تندرستی در ماه مرداد دومین ماه تابستان که مصادف با تموز از ماه های رومی است. دومین ماه از فصل تابستان مصادف با تموز در رساله ذهبیه در خصوص ماه تموز آمده است: واحد و ثلاثون یوما. فیه شده الحراره، و […]
تدابیر امام رضا ثامن الحجج ع در رساله ارزشمند ذهبیه درباره حفظ الصحه و تندرستی در ماه مرداد دومین ماه تابستان که مصادف با تموز از ماه های رومی است.
دومین ماه از فصل تابستان مصادف با تموز
در رساله ذهبیه در خصوص ماه تموز آمده است:
واحد و ثلاثون یوما. فیه شده الحراره، و تغور المیاه و یستعمل فیه شرب المیاه البارده على الریق. و یؤکل فیه الاشیاء البارده الرطبه. و یکسر فیه مزاج الشراب. و تؤکل فیه الاعذیه اللطیقه السریعه الهضم، کما ذکر فی حزیران. و یستعمل فیه من النّور و الریاحین البارده الرطبه الطیبه الرائحه.
تموز (دومین ماه از فصل تابستان ) سی و یک روز است (تقریبا از ۲۴تیر تا ۲۴مرداد) در این ماه حرارت بسیار شدیدتر شده و آب ها کم می شود نوشیدن آب خنک، ناشتا و خوردن چیزهایی که مزاجش سرد و تر است مفید می باشد. نوشیدن شربت (که در ادامه توضیح داده خواهد شد) باعث می شود که مزاجش شکسته شود. در این ماه غذاهای بسیار لطیف و زود هضم چنان که در حریزان بیان شد استفاده شود. شکوفه و گیاهان خوشبو که مزاج سرد و تر دارند (به صورت مالیدن یا خوردن یا بوییدن) به کار گرفته شود.
توصیه های غذایی در ماه تموز:
-۱ناشتا آب سرد جرعه جرعه میل شود ،نوشیدن آب به صورت ناشتا در این ماه امری پسندیده است چرا که باعث خنک نمودن درون بدن می شود.
منظور از آب خنک، یعنی آبی که درون کوزه با وزش باد خنک شده باشد نه آبی که درون یخچال سرد شده باشد. در طب اسلامی ایرانی آمده است که: ناشتا آب سرد ننوشید زیرا آب ماده غذایی نداشته و معده آن را نگه نمی دارد و مستقیم به اعضا می رسد؛ اگر به قلب برسد عامل سکته، به مغز برسد سستی اعضا، به دستگاه تنفسی و صوتی نیز باعث اختلال در عملکرد آن ها میشود.
۲-خوردن غذاهای سرد و تر
۳-آب نوشیدن بیشتر از روزهای عادی چرا که هوا گرم است و تعریق افزایش می یابد. برای جلوگیری از خشکی بدن، بهتر است آب نوشیده شود.
۴-خوردن غذاهای سریع الهضم و لطیف
توصیه های بهداشتی در ماه تموز
۱-استعمال عطرهای سرد
نکات:
۱-در این ماه گرمای هوا به اوج می رسد لذا استفاده از سرد مزاج ها بسیار سفارش شده است.
۲-غذاهای سریع الهضم و لطیف باعث می شود که دستگاه گوارش با کمترین فعالیت غذا را هضم نموده و از گرمای درونی و افزایش صفرا جلوگیری می کند.
۳-نوره مالی در تابستان سبب خروج گرما از بدن می شود. لذا از سایر روایات استنباط می شود که نوره به تمام بدن از گردن به پایین مالیده شود. امام علی علیه السلام فرمودند: «یک بار نوره کشیدن در تابستان، از ده بار در زمستان بهتر است.» (کافی، ج ،ص۵۶۵)
۴-استفاده از حنا بعد از نوره مالی سبب محفوظ ماندن از جذام، برص، دیوانگی و خوره می شود. امام کاظم علیه السلام فرمود که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمود: «هر کس داخل حمام شود و نوره بکشد، سپس از سر تا پایش را حنا بگذارد، تا نوبت دیگری که نوره بگذارد، امان (محفوظ) است برای او از دیوانگی، جذام، برص، خوره. (کافی، ج ،۶ص۵۶۱)
۵-نوره در واقع از ترکیب آهک با زرنیخ تولید می شود و به عنوان یک شیمی درمانی طبیعی در بین حکما پذیرفته شده است.
۶-عطرهایی با رایحه سرد و شکوفه و گیاهان خوشبو که مزاج سرد دارند، باعث خنک شدن سلول های مغزی و کاهش صفرا می شود.
امام صادق علیه السلام فرمود: «کسی که اول روز عطر بزند (خود را خوشبو کند) همواره تا شب، عقلش همراه اوست…» (کافی، ج ،۶ص۵۱۱)
Saturday, 23 November , 2024