علی باقری معاون سیاسی وزارت امور خارجه که برای شرکت در نهمین نشست مجمع صلح و امنیت آفریقا به سنگال سفر کرده است، دوشنبه ششم آذر ۱۴۰۲ در نخستین روز این نشست دو روزه و در پنلی با حضور معاونان وزرای خارجه فرانسه، آلمان و ترکیه شرکت کرد و طی سخنانی به ارائه دیدگاهها و مواضع جمهوری اسلامی ایران در قبال صلح و امنیت در آفریقا پرداخت.
وی با بیان اینکه نظم بینالمللی کنونی با وجود همه پیچیدگیها از ضعفها و چالشهای متعددی رنج میبرد تا حدی که به اذعان همگان استمرار حیات این نظم میسر نیست و بدون شک این نظم فروخواهد پاشید، گفت: در حال حاضر در دوران گذار به نظم جدید هستیم. در این میان باید تأکید کرد که در نظم جدید باید آفریقا جایگاه واقعی خود را باز یابد.
باقری با ذکر این نکته که نقطه ضعف اصلی نظم رو به افول کنونی بیعدالتی مشهودی است که در تار و پود این نظم نهادینه شده است، یادآور شد نظمی که بر پایه عدالت بنا نشده باشد، قطعا پایدار نخواهد ماند.
نظم کنونی برآمده از اعمال زور چند قدرت
وی گفت: در نظم کنونی همه بازیگران از جمله آفریقاییها در آن نقش مؤثری ندارند، لذا تحمیلی بودن نظم کنونی از جمله نقاط ضعف برجسته آن به شمار میرود. به عبارت دیگر نظم کنونی حاصل مشارکت همگان بر اساس ظرفیتها و شایستگیهای خود نیست، بلکه برآمده از اعمال زور چند قدرت از جمله آمریکا و صرفاً تامینکننده منافع نامشروع آنها است.
این دیپلمات ارشد ایرانی با تأکید بر اینکه همه بازیگران مؤثر بهویژه آفریقاییها باید تلاش کنند تا با ایفای نقش مؤثر به سهم شایسته خود در نظم آتی جهانی دست یابند، خاطرنشان کرد: هر نظمی که در آن آفریقا سهم شایسته نداشته باشد، نظم پایدار نخواهد بود. براین اساس همه کسانی که میخواهند تا هرچه زودتر به نظمی پایدار و فراگیر در گستره جهانی دست یابند، نباید در برابر ایفای نقش مؤثر و کسب سهم شایسته آفریقا در آن مانع تراشی کنند.
باقری یادآور شد: در عین حال آفریقاییها نیز نباید منتظر اقدام دیگران باشند، بلکه خود باید در مواجهه با بیعدالتیها و ظلم بایستند تا بتوانند سهم شایسته خود را در این نظم به دست آورند.
وی همچنین گفت: در این میان آفریقاییها باید به این واقعیت توجه داشته باشند که برای دستیابی به این هدف باید از ظرفیتهای چندجانبهگرایی در دوران گذر استفاده کنند، چرا که امروز امنیت، صلح، پیشرفت و توسعه در گرو وابستگی به آمریکا و یا یک قدرت غربی دیگر نیست.
آنچه این روزها در غزه جاری است
فراتر از نقض حقوق بشر است
معاون سیاسی وزارت امور خارجه با بیان اینکه در طول سالهای گذشته غربیها به بهای جان و منافع آفریقاییها صاحب منابع و قدرت و پیشرفت شدند و به قیمت ناامنی در آفریقا، امنیت خود را تضمین کردند، خاطرنشان کرد: ولی امروز با آگاهی ملتها و دولتهای آفریقایی ادامه چنین وضعی میسر نیست و دیگر غربیها نمیتوانند در سرزمینهای آفریقایی، انسان و حقوق بشر را نابود کنند و در همان حال، در ساختمانهای مجلل نهادهای بینالمللی برای انسان دلسوزی و برای حقوق بشر مرثیهسرایی کنند.
وی در ادامه سخنان خود به وضعیت غزه اشاره کرد و افزود: آمریکا و چند قدرت غربی با حمایت از اشغالگر و متجاوز اجازه نمیدهند ملت فلسطین به حقوق اولیه خود دست یابند. آنچه این روزها در غزه جاری است فراتر از نقض حقوق بشر است، چرا که صهیونیستها وجود بشر در غزه را با سلاحها، امکانات و حمایتهای آمریکا و چند قدرت غربی به مسلخ میبرند و برای حفظ نظم ظالمانه کنونی کودکان و زنان بیگناه فلسطینی را با فجیعترین وضعیت به قتل رسانده و خانههای آنها را با پیشرفتهترین بمبها نابود میکنند.
باقری خاطرنشان کرد: پیشرفتهترین سلاحهای آمریکا و چند کشور غربی دیگر در غزه فقط با این هدف به کار گرفته شد تا اجازه ندهند مردم فلسطین از حقوق اولیه خود برخوردار شوند.
معاون وزیر خارجه گفت: نسلکشی دیروز غربیها در آفریقا و نسلکشی امروز صهیونیستها در فلسطین ثابت میکند که در نگاه غربیها چیزی که ارزش ندارد هویت، موجودیت و حقوق انسانی است.
هرگاه سخن از نسلکشی است
پای غربیها در میان است
به گفته وی با نسلکشی میتوان در مسیر استیفای حقوق یک ملت وقفه ایجاد کرد، ولی نمیتوان انتظار ایجاد و حفظ یک نظم پایدار را داشت. البته این نکته را نمیتوان از نظر دور داشت که چرا هرگاه سخن از نسلکشی است، پای غربیها در میان است!
آمادگی ایران برای کمک به توسعه و ثبات در آفریقا
این دیپلمات ارشد ایرانی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که نمیتوان برای کسب منفعت عدهای خود برتربین، منافع عظیم دیگر ملتها را به تاراج برد، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران بر این باور است که نظم پایدار و فراگیر بدون نقشآفرینی مؤثر آفریقا دستیافتنی نیست. ایران آمادگی دارد تا با همه ظرفیتهای ملی، منطقهای و بینالمللی خود، کنار مردم آفریقا و همراه دولتهای آفریقایی برای توسعه، پیشرفت، ثبات، صلح و آرامش در آفریقا تلاش کند.
وی با ذکر این نکته که کسب سهم شایسته آفریقا در نظم جدید بینالمللی در گرو ایستادگی در برابر رویهها و قواعد ظالمانهای است که صرفاً تامینکننده منافع نامشروع آمریکا و چند قدرت غربی دیگر است، خاطرنشان کرد: از این رو نباید اجازه داد تا در موضوعات مختلف بینالمللی مانند حقوق بشر، تروریسم، عدم اشاعه و مانند آن روایتهای ظالمانه چند قدرت غربی به کرسی بنشیند.
باقری ادامه داد: اگر آفریقا میخواهد استیفای حقوق خود در عرصه جهانی را تضمین کند باید از هر حرکتی که به دستیابی دیگر ملتها به حقوق خود کمک میکند، حمایت کند. بر این اساس حمایت از حقوق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت خود و جلوگیری از استمرار اشغال سرزمین فلسطین و ممانعت از استمرار تجاوز به حقوق مردم فلسطین گامی مؤثر در فرآیند کسب سهم شایسته آفریقا در نظم جدید جهانی است.
این دیپلمات ارشد ایرانی با ذکر این نکته که صلح، امنیت، توسعه و پیشرفت، حق آفریقا است و این حق صرفاً با ایفای نقش مؤثر دولتهای آفریقایی حاصل خواهد شد، گفت: جمهوری اسلامی ایران در این مسیر از هرگونه تدبیر، سیاست و اقدام آفریقایی حمایت میکند، چرا که بر این باور است که تأمین منافع ملتهای مستقل چه در غرب آسیا و چه در کل آفریقا به هم پیوسته است و از این رو باید در یک تلاش دستهجمعی از جمله در قالب سازوکارهای چندجانبهگرایی مانند اتحادیه آفریقا، بریکس و سازمان همکاری شانگهای صدا و موضع واحدی در برابر یکجانبهگرایی کنونی داشته باشیم.
به گزارش فارس، باقری تصریح کرد: دنیا باید بداند آفریقا یک بازیگر بالغ و رشید است و نیاز به قیم ندارد. دنیا باید بداند بدون سهم شایسته آفریقا هیچ نظمی پایدار نخواهد بود.
باقری: آفریقا نیاز به قیم ندارد
پرینتمعاون سیاسی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آفریقا نیاز به قیم ندارد و بازیگری بالغ و رشید است، گفت که بدون سهم شایسته کشورهای این قاره، هیچ نظمی پایدار نخواهد بود.
معاون سیاسی وزارت امور خارجه با بیان اینکه آفریقا نیاز به قیم ندارد و بازیگری بالغ و رشید است، گفت که بدون سهم شایسته کشورهای این قاره، هیچ نظمی پایدار نخواهد بود.
http://hamiyanekeshavarzi.ir/?p=32285
برچسب ها
نوشته های مشابه
ثبت دیدگاه
Thursday, 2 January , 2025