ایرینا ارماکوا – دکترای علوم زیستی، متخصص بین المللی زیست محیطی و امنیت غذایی، محقق برجسته در انستیتوی فعالیت آموزش عالی اعصاب و فیزیولوژی اعصاب از آکادمی علوم روسیه (تا سپتامبر ۲۰۱۰). نویسنده پژوهش که اثرات مضر سویا اصلاح شده ژنتیکی در عملکرد تولید مثل پستانداران را نشان می دهد شناخته شده است. “روزنامه فردا” […]

ایرینا ارماکوا – دکترای علوم زیستی، متخصص بین المللی زیست محیطی و امنیت غذایی، محقق برجسته در انستیتوی فعالیت آموزش عالی اعصاب و فیزیولوژی اعصاب از آکادمی علوم روسیه (تا سپتامبر ۲۰۱۰). نویسنده پژوهش که اثرات مضر سویا اصلاح شده ژنتیکی در عملکرد تولید مثل پستانداران را نشان می دهد شناخته شده است.

“روزنامه فردا” چرا جامعه باید در مورد مشکل غذاهای اصلاح شده ژنتیکی نگران باشد؟

ایرینا ارماکوا. محصول تراریخته با استفاده از تکنولوژی بسیار ناقصی به دست آمد. مطالعات متعددی از دانشمندان و پزشکان داخلی و خارجی نشان می دهد که محصولات تراریخته، منجر به ناباروری، آلرژی، چاقی، سرطان، ناهنجاری های ژنتیکی، و غیره می شود. هر چقدر محصولات تراریخته بیشتر باشد به همان میزان مرگ و میر بیشتر است.

اما بدترین چیز، به نظر من، این است که محصول تراریخته باعث ناباروری نسل های آینده تا مرحله تکمیل عقیم سازی می شود. در جولای ۲۰۱۲ در رم دانشمندان برای تحقیق در زمینه پزشکی پاداش دریافت می کردند. در این بین توجه خاصی به کار تحقیقاتی دانشمندان آمریکایی وجود داشت.

یکی از این آثار یک مطالعه بر روی دیابت و چاقی با توجه به معرفی محصولات غذایی تراریخته بود. اشاره شده بود که پس از شیوع محصول تراریخته، چاقی در ایالات متحده آمریکا از میزان ۲۰-۳۰٪ (سالهای۱۹۵۰-۱۹۸۸) به ۷۰٪ (در سال های ۱۹۹۰-۲۰۱۰) افزایش یافته بود.

همچنین می توان به افزایش چشمگیر در تعداد افرادی که مبتلا به بیماری قند دیابت نوع ۲ هستند، که با چاقی ارتباط دارد اشاره کرد. به عقیده کارشناسان نظامی ناتو، که در سال ۲۰۰۴ اعلام کردند در بلژیک، محصول تراریخته نیز ممکن است به عنوان یک سلاح بیولوژیک به کار گرفته شده باشد.

خطر تراریخته در روش های معرفی ژن ها (با استفاده از باکتری های پاتوژنیک و ویروس ها)، و همچنین خود ژن ها است. در این هنگام در روند معرفی ژن ممکن است خودشان جهش یابند. یعنی تغییر کنند و به طور منفی بر ژنوم ارگانیسم میزبان تاثیر بگذارند.

در نتیجه فعال بودن معرف ژن ها، می توانند توسط تشکیل پروتئین های ناشناخته سمی، باعث مسمومیت و واکنش های آلرژیک در انسان و حیوانات شوند.

علاوه بر این، گیاهان می توانند علف کش ها و آفت کش هایی را که در برابر آنها مقاوم هستند جذب کنند و در حین کاشت، انسان مواد شیمیایی سمی آنها را جذب می کند.

ورود محصول تراریخته به بدن می تواند به سلول های اندام های داخلی مانند ارگانیسم بزرگسالان و کودکان که با استفاده از برچسب فلورسنت سبز به اثبات رسید نفوذ کند.

مردم باید سعی کنند برای محافظت از خود و عزیزان خود از محصولات تراریخته فاصله بگیرند، اما انجام این کار متاسفانه بسیار دشوار است. متاسفانه، هیچ نشانه گذاری برای محصولات تراریخته وجود ندارد. همچنین در حال حاضرهیچ دستگاه ه قابل حملی که با آن هر شهروند بتواند به شناسایی اینکه محصول تراریخته است یا نه بپردازد وجود ندارد.

خوشبختانه چنین دستگاه هایی در جهان و در کشور ما (روسیه) در حال توسعه یافتن هستند. گرچه تست محصولات در آزمایشگاه خیلی گران است ولی همیشه موثر نیست.

“روزنامه فردا” آیا می توانید خوانندگان ما را با تاریخ این مسئله آشنا کنید؟چطور محصولات اصلاح شده ژنتیکی در زندگی ما ظاهر شده اند؟

ایرینا ارماکوا. تراریخته ها برای اولین بار توسط شرکت شیمیایی مونسانتو آمریکا توسعه داده شدند که به خوبی برای ایجاد آفت کش ها و عامل نارنجی شناخته شده است. این شرکت دو نوع سود دارد:

فروش سموم دفع آفات و دانه های گیاهی مقاوم به آنها. به تازگی، گزارش شد که مونسانتو سویای اصلاح ژنتیکی شده و ذرت مقاوم به عامل نارنجی ایجاد کرده است. مقاومت در برابر مواد شیمیایی به این معنی است که این مواد شیمیایی بر روی محصولات اسپری خواهند شد. عامل نارنجی در محصولات تراریخته تجمع می یابد و مواد شیمیایی بسیار سمی در محصولات را به ما خواهد داد.

“روزنامه فردا” آیا تجربه بین المللی به منظور مقابله با تولید محصولات تراریخته وجود دارد؟

ایرینا ارماکوا. تلاش برای محافظت در برابر محصولات تراریخته در بسیاری از کشورها با برچسب زدن بر روی آن ها انجام می شود، و یا اینکه اقدام به فروش آنها در یک قیمت بسیار پایین می کنند، و برخی از کشورها بطور کل مواد غذایی تراریخته را از طریق سازماندهی مناطق عاری از این محصولات رد کرده اند.

در حال حاضر بیش از ۱۳۰۰ مورد از چنین مناطقی در ۳۵ کشور شناخته شده است. بیشتر این مناطق تقریبا در اروپا هستند. ولی اتریش، سوئیس، آلمان، فرانسه، یونان و لهستان به طور کامل عاری از محصولات تراریخته هستند. در کشور ما (روسیه) هم نیاز به معرفی چنین ممنوعیتی هست و لایحه ای برای بررسی به مجلس دوما ارائه شد، و ما امیدواریم که به تصویب برسد.

“روزنامه فردا”: آیا انسان می تواند خود را از استفاده از محصولات تراریخته محافظت کند؟ و آیا امروزه ” مواد غذایی جایگزین” وجود دارد ؟

ایرینا ارماکوا. اول از همه شما نیاز هست به دقت محتویات محصول را بررسی کنید و اگر پروتئین گیاهی در آنجا وجود داشته باشد ( قاعدتا، سویا که ۹۳٪ آن اصلاح ژنتیکی شده است) و یا اینکه کشور تولید کننده به عنوان یک تولید کننده محصولات تراریخته شناخته شده باشد آن را خریداری نکنید.

سعی کنید مواد غذایی که طبیعی هستند را خریداری کنید که در آنها از مواد شیمیایی مضر برای رشد استفاده نکرده اند. اینچنین غول کشاورزی مانند روسیه میتواند به رشد فرهنگ سازگار با محیط زیست کمک کند.

“روزنامه فردا” موضع دولت روسیه در رابطه به محصولات تراریخته چیست؟ آیا در اجلاس هایی که در روسیه تشکیل می شود طرفداران و مخالفان این نوع محصولات وجود دارند ؟

ایرینا ارماکوا. در دولت هر دو مورد طرفداران و مخالفان محصولات تراریخته وجود دارند. این به دلیل اعمال نفوذ و لابی طرفداران محصولات تراریخته در محافل دولتی است که باعث جلوگیری از تصویب و اتخاذ قوانین لازم به منظور ممنوعیت استفاده و گسترش از محصولات تراریخته همانند کشورهای توسعه یافته اروپایی می شود.

در سال گذشته (۲۰۱۳)، توسط وزارت علوم و آموزش و پرورش و وزارت اقتصاد پیش نویس دستوری “درباره تصویب مراحل ثبت دولتی ارگانیسم های اصلاح ژنتیکی شده در نظر گرفته شده برای انتشار به محیط زیست، و همچنین محصولات مشتق شده از چنین ارگانیسم هایی و یا حاوی این اگانیسم ها” راه اندازی شد.

در پیش نویس قطعنامه بسیاری از مواضع عجیب و غریب وجود دارد. به عنوان مثال، آزمایش تراریخته برای مشخص کردن هزینه های امنیتی لازم نیست. اگر پروتکل های پژوهشی در کشورهایی که در آنها ثبت انجام شده بود وجود دارد ، برای چه مشخص نمی کنند که نتیجه این مطالعات چیست و اینکه آیا تضمین می کنند که در واقع آزمایشی انجام شده است؟ اینچنین که بررسی انجام شده توسط چندین آزمایشگاه روسی در زمینه ایمنی سویای تراریخته تولیدی در ایالات متحده آمریکا نشان داد، سرطان، آلرژی و ناباروری در حیوانات آزمایشگاهی مشاهده و ثبت شد.

همچنین در برنامه قانون پیشنهادی، برای مثال، گفته می شود که محصولات تراریخته به عنوان خوراک دام را می توان بدون بررسی بیشتر در خوراک نوزاد نیزاستفاده کرد.

گواهی ثبت دولتی به طور نامحدود صادر خواهد شد، با وجود این واقعیت که تراریخته ها – تولیدات مصنوعی ارگانیسم های زنده هستند که در آنها جهش ایجاد شده و باید دوباره مورد بررسی قرار بگیرند.

اگر پیش نویس قطعنامه ثبت دولتی محصولات تراریخته به این صورت به تصویب برسد، این سند را می توان به عنوان تخریب قانونی جمعیت با استفاده از مواد غذایی، دارو، دانه و خوراک دام در نظر گرفت.

با وجود اینکه حدود ۸۰ هزار رای بر ضد این قانون جمع آوری شده بود، مدودف آن را در سپتامبر ۲۰۱۳ به امضا رساند. این به چه علت است: بعلت بدفهمی مشکل محصولات تراریخته، بازی های سیاسی، سرمایه گذاری پولی در بخشی از شرکت های چند ملیتی و یا دلایل دیگر – این امر منجر به پیگیری مردم فعال در برابر تراریخته ها شد، انجمن سراسری ایمنی ژنتیکی دادخواستی علیه این تصمیم طرح کرد و در دومای دولتی(مجلس قانونگذاری فدراسیون روسیه) لایحه ممنوعیت کامل تراریخته ها معرفی شد و خوشبختانه، وضعیت تغییر کرد.

به این صورت چند وقت پیش، مدودف در کنگره نمایندگان سکونتگاه های روستایی روسیه، گفت: “ما هیچ هدفی به منظور توسعه تولید محصولات اصلاح شده ژنتیکی و یا واردات آنها در کشورمان نداریم. ما قادر به تولید محصولات طبیعی برای تغذیه عادی هستیم و نیازی به محصولات اصلاح شده ژنتیکی نداریم”.

اگر آمریکایی ها علاقه به استفاده از محصولات تراریخته همانند محصولات طبیعی دارند بگذارید استفاده کنند، ما نیازی به استفاده نداریم ، ما فضا و فرصت کافی را برای استفاده از محصولات طبیعی در کشورمان داریم.

“روزنامه فردا” در مورد موقعیت پوتین درباره موضوع تراریخته ها چه نظری دارید؟

ایرینا ارماکوا. رئیس جمهور روسیه ولادیمیر ولادیمیرویچ پوتین به طور مداوم مخالفت خود را از محصولات تراریخته اعلام می کند. ایشان در سال ۲۰۰۸ در دیدار با سازمان های جامعه مدنی در سنت پترزبورگ گفتند که نیاز به اطلاع عموم مردم در مورد خطرات ناشی از غذاهای تراریخته می باشد.

و در ماه اوت ۲۰۱۳ او به دولت دستور داد تا برای اصلاح قانون سخت تر کردن کنترل بر محصولات حاوی اجزای محصولات تراریخته و ممنوعیت واردات محصولات اینچنینی اقدام کنند.

“روزنامه فردا” وضعیت جامعه علمی کشور در مورد مسئله تراریخته ها چیست؟

ایرینا ارماکوا. در جامعه علمی این وضعیت مبهم است. طرفداران اصلی تراریخته ها بیوتکنولوژی ها هستند که تمایل دارند کمک های مالی خوبی از تولید کنندگان دریافت کنند.

آنها صحبت های زیادی در مورد ایمنی ارگانیسم های اصلاح شده ژنتیکی میکنند، اما هیچ کدام از آنها هرگز در مورد تاثیر محصولات تراریخته بر روی حیوانات مورد مطالعه سخن نمی گویند. در پاسخ به سوال بررسی های آزمایشگاهی آنها جواب می دهد: “این مساله اصلی (مشکل) ما نیست.”

با توجه به اطلاعات موجود در آموزش عالی منتشر شده در روزنامه انگلیسی تایمز، از ۵۰۰ دانشمند مشغول به کار در صنعت بیوتکنولوژی در انگلستان، گزارش شده است که ۳۰ درصد آنها مجبور شدند جزئیات نتایج خود را به درخواست حامیان مالی تغییر بدهند. از این تعداد، ۱۷ درصد با تحریف داده های خود موافقت کردند و برای نشان دادن نتیجه به مشتری ها ۱۰٪ گفتند که ” اینمورد را از ایشان درخواست کرده اند:” با تهدید به تعلیق قرارداد کاری ۳ درصد آنها مجبور شدند برای انتشار این تحیقات تغییراتی را در نتایج تحقیقات ایجاد کنند.

در همان زمان، دانشمندانی که تاثیر منفی محصولات تراریخته در موجودات زنده را در تحقیقاتشان یافتند و به طور مستقیم و صریح در مورد آن صحبت کردند، مورد حمله توسط تولید کنندگان قرار گرفتند. چنین افرادی بعدا بیان کردند که آزمایشات آنها نادرست بوده و نتایج نامعتبر هستند و مشکلات بوجود آمده جهت نشر را مرتفع کردند.

برخی از دانشمندان، خودشان را از کمک های بلاعوض محروم کردند و برخی به ان بی اعتا بودند.

اولین دانشمندان آمریکایی که ضربه وجود آلودگی ژنتیکی از نتیجه ورود دانه های گرده محصولات تراریخته به گیاهان دیگر را ثابت کردند ایگناسیو، چاپل و دیوید کوئیست بودند. پس از انتشار نتایج این تحقیقات در مجله معتبر Nature (Quist and Chapela, 2001) این دانشمندان مشکلات جدی “در محل کار” خود با مشکلات زیادی مواجه شدند.

اما چند سال پس از آن، داده هایی در مورد پیدا شدن ۱۴۲ نقطه آلودگی ژنتیکی در ۴۴ کشور در سراسر جهان، حتی در کشورهایی که محصولات تراریخته رشد نمی کند ارائه شد.

دانشمند انگلیسی معروف A.Pushtai اولین کسی بود که نتایج آزمایش پاتولوژی از اندام های داخلی از حیوانات، که در خوراک آنها سیب زمینی محصولات تراریخته اضافه کرده بودند را فاش کرد از دانشکده اش اخراج شد.

ویلیام انگدال در کتاب خود توضیح داد که چگونه به نتایج تحقیقات A.Pushtai بی اعتنا بوده اند:

“… پنج سال طول کشید و چند حمله قلبی قبل از تقریبا آسیب دیدن کامل پوشتای رخ داد و در این مدت او توانست جزئیاتی را که در ۴۸ ساعت پس از اولین حضور خود در تلویزیون در سال ۱۹۹۸ و متعاقب آن برکناری او از انستیتو Rouett اتفاق افتاد را در کنار هم قرار دهد …”

… شرکت “مونسانتو” گفتگویی با رئیس جمهور آمریکا بیل کلینتون، که، به نوبه خود، به طور مستقیم با بلر در مورد “مشکل آسیب دیدن پوشتای” بود داشت. بلر پس از آن با مدیر موسسه انستیتو رو ات، “فیلیپ جیمز” صحبت کرد. بیست و چهار ساعت بعد، دکتر آرپاد پوشتای در خیابان دیده شد، صحبت در مورد تحقیقات وی با همکارانش برای او ممنوع اعلام شد.

… این بدان معنی است که یک شرکت خصوصی با یک تماس تلفنی ساده می تواند حمایت رئیس جمهور ایالات متحده و نخست وزیر بریتانیا را طلب کند. یک تماس ساده از “مونسانتو” می تواند اعتبار یکی از دانشمندان مستقل و پیشرو جهان را نابود کند. این مورد، پیامد های ناگوار زیادی برای آینده آزادی آکادمیک و استقلال علم به دنبال داشت. اما همچنین تاثیر بسیار زیادی نیز بر گسترش محصولات تراریخته در سراسر جهان داشت. “

حمایت های مالی از یک گروه از محققان ایتالیایی قطع شد که در نتیجه تحقیقاتشان نشان می دهد یک تغییر ساختاری در اندامی از موش ها که مواد غذایی با سویای تراریخته خوردند رخ داده است . نشانه آن داستان یک کشاورز کانادایی “پرسی اشمایزر” است، که جایزه معادل نوبل را برای مبارزه طولانی اش با شرکت آمریکایی “مونسانتو” ، که تولید کننده اصلی محصولات تراریخته است دریافت کرد.

این شرکت برای چندین سال ملزم به پرداخت جریمه به کشاورزان در امریکا برای آنچه که در زمینه محصولات تراریخته شناسایی شده است شد.

همان جریمه باید به پرسی اشمایزر نیز پرداخت می شد ولی در بجای آن، این کشاورز شجاع از شرکت مونسانتو بابت آلوده کردن زمین هایش با محصولات تراریخته شکایت کرد.

در تقابل با آلودگی شیمیایی و رادیو اکتیو، آلودگی ژنتیکی کمتر مورد بررسی قرار گرفته و غیر ممکن است که در مواقع لزوم بتوان آنرا متوقف و یا حذف کرد. بعد از چند سال مبارزه توسط اشمایزر او موفق به دریافت غرامت جهت جبران خسارت های وارده شده بود.

در سال ۲۰۰۸، پرسی اشمایزر به مسکو سفر کرد. او بیان کرد که استفاده از محصولات تراریخته نه تنها باعث بدتر شدن سلامت شده است (سرطان و بیماری های آلرژیک، افزایش خطر ناباروری)، بلکه بعلت افزایش استفاده از مواد شیمیایی مضر باعث ظهور علف های هرز مقاوم در برابر این مواد شده است. چنین “سوپر علف های هرزی”، زمینه ساز رشد بیابان شده اند و هنوز راه مبارزه با آنها یافت نشده است.

اپیدمیولوژیست استرالیایی و بیوشیمیست، مدیر انستیتو تحقیقات بهداشتی و محیط زیست جودی کارمن، توجه خود را به شیوع بیماری های مختلف بعد از خوردن محصولات تراریخته جلب کرد.

او به درستی در نظر گرفت که در برخی موارد، استفاده از روش های ناکافی برای ارزیابی ایمنی تراریخته ها اجازه تشخیص تغییرات بیوشیمیایی و ایمنی، بافت غیر طبیعی، تغییر در عملکرد دستگاه گوارش، کبد، کلیه ها و اندام های دیگر را نمی دهد. به نظر او روش های رسمی آزمایش تراریخته بیش از حد برای تشخیص سرطان یا تعیین شرایط فیزیولوژیکی کوتاه هستند.

جودی آشکارا از فرایند تصویب تراریخته در “انجمن مردمی سلامت استرالیا” انتقاد کرده است. به عنوان یک نتیجه، او منتقدی قوی در بخشی از شرکت های چند ملیتی بوده است.

ماریا کارپووا -۹ آوریل ۲۰۱۴

با تشکر از  م-ق.

منبع و لینک خبر: روزنامه “زاوترا” (فردا) چاپ روسیه

[box type=”note”] برگرفته شده از: سایت جامعه اسلامی حامیان کشاورزی ایران [/box]