📌اولین ماه در فصل تابستان حزیران میباشد.  🟡در رساله ذهبیه برای حفظ سالمتی در ماه اول از فصل تابستان آمده است:  حزیران ثالثون یوما یذهب فیه سلطان البلغم و الدم، و یقبل زمان المره الصفراویه و نهی فیه عن  التعب، و أکل اللحم دائما، و االکثار منه، و شم المسک و العنبرو فیه ینفع أکل […]

📌اولین ماه در فصل تابستان حزیران میباشد. 

🟡در رساله ذهبیه برای حفظ سالمتی در ماه اول از فصل تابستان آمده است: 
حزیران ثالثون یوما یذهب فیه سلطان البلغم و الدم، و یقبل زمان المره الصفراویه و نهی فیه عن 
التعب، و أکل اللحم دائما، و االکثار منه، و شم المسک و العنبرو فیه ینفع أکل البقول البارده، 
کالهندباء و بقله الحمقاء و أکل الخضر. کالخیار، و القثاء و الشیرخشت و الفاکهه الرطبه و استعمال 
المحمضات. و من اللحوم: لحم المعز الثنی. و الجذع و من الطیور: 
الدجاج، و الظیهوح، و الدراج، و االلبان، و السمک الطری. 

🔸حریزان )اولین ماه تابستان( تقریبا ۴۲ خرداد تا ۴۴ تیرماه سی روز است، در این ماه غلبه خلط بلغم  
)که معادل مزاج فصل تابستان و سرد و تر است( و غلبه خلط خون )که معادل مزاج فصل بهار و  
گرم و تر است( از بین میرود و زمان غلبه صفرا ) که معادل مزاج فصل تابستان و گرم و خشک  
است( فرا میرسد. در آن ماه از کارهای سخت و خوردن گوشت پر چرب و زیاد خوردن گوشت و  
بوئیدن مشک و عنبر نهی شده است. 

🟡در این ماه خوردن سبزی هایی که مزاجش خنک است مانند  
کرفس و خرفه و خیار سبز و خیار چنبر و شیرخشت ومیوه های آبدار نافع است. همچنین استفاده  
از ترشیجات و همچنین گوشتها؛ گوشت بز تازه دندان درآورده )بزغاله( و بزکوهی و از گوشت  
پرندگان؛ گوشت مرغ، تیهو، دراج و شیر حیوانات و ماهی تازه نافع است. 

🔸توصیات غذایی در ماه حزیران 
۱- مصرف سبزیهای خنک مثل خرفه، خیار سبز و خیار چنبر و غذاهای با طبیعت سرد و مرطوب 
امام صادق )ع( فرمودهاند: در روی زمین گیاهی واالتر و سودمندتر از خرفه نیست و آن سبزی فاطمه  
سالم اهلل علیها است. )کافی ج ۶ ــ بحار ج ۶۶)
۲- مصرف ماهی 
۳- مصرف ترشیها 
امام صادق علیه السالم فرمود
چون خیار مىخورید، آن را از ته آن بخورید، چراکه برکتش افزونتر است.)الفردوس، ج۱، ص۴۷۲،  
ح۱۶۶۱( 
۴- مصرف میوههای آبدار 
امام صادق)ع( میفرمایند: »هر کس در حالى بخوابد که ماهى خورده و در پى آن ، چند خرما یا  
مقدارى عسل نخورده است ، تا صبح ، رگِ سستْ اندامى بر او غلبه خواهد داشت.« )الکافی ، ج ۶ ،  
ص ۳۴۳ 

۵- این روایت مشخص میکند که طبع ماهی سرد و تر است لذا حضرت فرمودند که حتما باید بعد از  
ماهی مقداری عسل و خرما خورد تا جلوی سردی ماهی را بگیرد و نکته دیگر اینکه خواب مزاجش  
سرد است که میفرمایند اگر ماهی خوردی و خرما نخورید رگی در بدن سست میشود… پس نشان  
میدهد که غلبه مزاج ماهی که سرد و تر است با خواب افزایش میابد پس باید از خرما و عسل  
استفاده نمود. 

۶- خوردن گوشت پرندگان سرد مزاج 
منهیات غذایی در ماه حزیران 
 پرهیز از مصرف گوشت پرچرب 
توصیه های بهداشتی در ماه حزیران 
 تالش بر خنک نگه داشتن طبع و پرهیز از فعالیتهای سخت
 
🟡 نکته ها:

۱-این ماه اولین ماهی است که گرما با خشکی زیادی همراه است خصوصا در مناطق خشک لذا 
مصرف مواد غذایی با مزاج سرد و تر میتواند طبع انسان را متعادل کند. 


۲- کاهش بلغم و افزایش صفرا میشود لذا در روایت برای کاهش صفرا به خوردن اسفرزه و شیرخشت 
سفارش شده است.  

۴- مزاج این فصل، مناسب مزاج پیران و صاحبان مزاج سرد و تر و بلغمی می باشد. 

۳- خیار و انواع میوه های سرد و تر باید در فصل تابستان مصرف شود. 

در طب ایرانی اسالمی، مصرف اسفرزه برای فرونشاندن عطش و گر گرفتگی درونی بسیار تاکید شده  
است. لذا در تابستان برای غلبه به گرمای درون میتوان از اسفرزه بهره برد. 

۵- افزایش صفرا خشم و غضب و زود رنجی و بی خوابی را به دنبال دارد لذا در فصل حزیران جهت 
جلوگیری از افزایش صفرا، باید از نوشیدنی های خنک و صفرا بر استفاده نمود چراکه موجب حفظ 
و پایداری اخالق و افزایش صبر و خوش خلقی میشود. 

۶- گرمی هوا به ویژه در سرزمین های گرم و نیز در گرم مزاجان و جوانان و باالخص در آنانی که  
به اقتضای کار خود بیشتر در معرض گرما هستند، سبب تعریق زیاد شده و مشکالت قلبی، عروقی،  
معدی و … را افزایش میدهد بنابراین تدابیری که باعث کاهش حرارت میشود به سالمتی افراد کمک  
میکند لذا به حفظ سکون، آرامش واجتناب از فعالیتهای سنگین و حرکات شدید در جهت کاهش  
حرارت در این ماه توصیه شده ایم. 

 

✅ کانال رسمی حکیم دکتر روازاده
➡️ t.me/ravazadeh