انتشار گزارش دو سال قبل وزارت خارجه آمریکا، از آشفتگی و به‌هم‌ریختگی در زمینه سیاست‌گذاری برای خروج از افغانستان حکایت می‌کند.

انتقاد وزارت خارجه آمریکا از آشفتگی و بی‌برنامگی در ترک افغانستان
انتشار گزارش دو سال قبل وزارت خارجه آمریکا، از آشفتگی و به‌هم‌ریختگی در زمینه سیاست‌گذاری برای خروج از افغانستان حکایت می‌کند.

وزارت امور خارجه آمریکا روز جمعه نسخه محرمانه گزارش خود در مورد خروج آشفته از افغانستان را بعد از حدود دو سال منتشر کرد که در آن از «اشتباهات» دولت بایدن در مدیریت بحران تخلیه از کابل «شدیداً انتقاد» شده است.
در گزارش آمده که تصمیم‌های دو رئیس‌جمهور آمریکا برای خروج از افغانستان، دیپلمات‌های وزارت خارجه را با چالش‌های جدی مواجه ساخت که در پی حضور قوی و دوام‌دار در کابل بودند.
به گزارش بی‌بی‌سی، در پایان یک کنفرانس خبری در کاخ سفید در روز جمعه از جو بایدن در مورد خروج از افغانستان نیز سؤالی پرسیده شد، که بایدن به‌طور مشخص از یافته‌های این گزارش یاد نکرد اما گفت: «نه، نه. همه شواهد در حال بازیابی هستند. یادتان هست در مورد افغانستان چه می‌گفتم؟ گفتم القاعده باید آن جا نباشد. گفتم که آن جا نباشد. گفتم از طالبان کمک بگیریم. حالا چه رخ داده؟ چه می‌گذرد؟ رسانه‌ خود را مرور کنید. حق با من بود.»
گزارش چهاردهم کمیته تحریم‌های سازمان ملل که براساس گزارش‌های اعضای شورای امنیت در اوایل ماه جون/ ژوئن منتشر شد، می‌گوید ارتباط میان حکومت طالبان و شبکه القاعده و «تحریک طالبان پاکستان»(تی‌تی‌پی) «همچنان قوی و به‌هم پیوسته» مانده و در حکومت طالبان «طیفی از گروه‌های تروریستی آزادی مانور بیشتری» دارند و حکومت طالبان «به‌ خوبی از آن بهره‌برداری» می‌کند. گزارش شورای امنیت افزوده است که «خطر تروریسم هم در افغانستان و هم در منطقه در حال افزایش است.»
وب‌سایت بی‌بی‌سی می‌افزاید: تخلیه آشفته آمریکا از کابل در آگوست ۲۰۲۱‌، جدی‌ترین بحران خروج از زمان سقوط سایگون، پایتخت ویتنام جنوبی در سال ۱۹۷۵ است که سایگون به ‌دست نیروهای ویتنام شمالی افتاد.
در دو سال اخیر تصمیم نهایی پایان دادن به ماموریت نظامی آمریکا در افغانستان از سوی جو بایدن و نحوه خروج آخرین سربازان و روند تخلیه آشفته در روزهای پایانی ماه آگوست ۲۰۲۱ با انتقادهای زیادی از جمله از سوی دونالد ترامپ مواجه شده است.
یافته‌های بررسی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید «تصمیمات ترامپ و بایدن، رؤسای‌جمهور برای پایان دادن به مأموریت نظامی ایالات متحده در افغانستان، پیامدهای جدی برای دوام دولت افغانستان و امنیتش داشت.»
در بررسی وزارت خارجه فاش شده که زمانی که طالبان سریعاً در حال پیشروی به سمت کابل بود، مقام‌های آمریکایی تخمین‌های متفاوت در مورد زمان مقاومت در برابر طالبان داشتند و به نحو موثری برنامه‌ای برای بدترین سناریو نداشتند و متکی به تضمین‌های رئیس‌جمهور وقت افغانستان شده بودند که «تمرکز بر دفاع از کابل می‌کند و می‌توانند طالبان را مدتی دور نگه دارند.»
در بررسی وزارت خارجه مانند بررسی پیش‌تر کاخ سفید به گزارش‌های دیپلمات‌های آمریکایی در ماه جولای/ ژوئن سفارت آمریکا در کابل اشاره شده که در مورد سقوط قریب‌الوقوع حکومت اشرف غنی هشدار می‌دادند و خواستار تسریع روند تخلیه می‌شدند.
خلاصه‌ای از بررسی وزارت خارجه به‌صورت روشن‌تری بیان کرده که رئیس‌جمهور «روند یک تصمیم‌گیری سنجیده‌شده، سریع، دقیق و فراگیری را روی دست گرفت» اما توسط سلف خود، دونالد ترامپ محدود شده بود.
وزارت خارجه آمریکا، حدود یک‌چهارم (۲۱ صفحه) از گزارش
۸۰ صفحه‌ای محرمانه خود را براساس مصاحبه با ۱۵۰ مقام از دولت فعلی و قبلی آمریکا منتشر کرده است.
بررسی وزارت خارجه نشان می‌دهد که «نابسامانی در بالاترین سطوح دولت» وجود داشت. در حالی که در گزارش کاخ سفید به دستور آمادگی در «همه موارد احتمالی» به آژانس‌های آمریکایی یادشده بود.