🔰 بررسى دقیق احادیثى که درباره ویژگی هاى علمى، سرچشمه هاى دانشها و نیز انواع دانشهاى اهل بیت علیهم السلام به ما رسیده، (ر. ک: اهل بیت در قرآن و حدیث، ج ۱، ص ۲۵۳( ویژگی هاى علمى اهل بیت علیهم السلام) وص ۲۷۹( درهاى علوم اهل بیت علیهم السلام) ) نشان میدهد که پیامبر […]
🔰 بررسى دقیق احادیثى که درباره ویژگی هاى علمى، سرچشمه هاى دانشها و نیز انواع دانشهاى اهل بیت علیهم السلام به ما رسیده،
(ر. ک: اهل بیت در قرآن و حدیث، ج ۱، ص ۲۵۳( ویژگی هاى علمى اهل بیت علیهم السلام) وص ۲۷۹( درهاى علوم اهل بیت علیهم السلام) ) نشان میدهد که پیامبر اسلام و اهل بیت آن بزرگوار، نه تنها از دانش پزشکى، بلکه از همه علوم، نه از راه تحصیل، بلکه از طریق الهام الهى برخوردار بوده اند،
🔵 به گونه اى که هر گاه اراده میکردند چیزى را بدانند، میدانستند، چنانکه امام صادق علیه السلام میفرماید:
💠 إنَّ الإِمامَ إذا شاءَ أن یَعلَمَ عَلِمَ. (ر. ک: اهل بیت در قرآن و حدیث، ج ۱، ص ۳۳۳( چگونگى علوم اهل بیت علیهم السلام))
امام، آنگاه که بخواهد بداند، می داند.
🔵 به دلیل این دانش گسترده و علم خارق العاده بود که امام على علیه السلام، مکرّر خطاب به مردم می فرمود: هر چه می خواهید، از من بپرسید:
💠 سَلونى قَبلَ أن تَفقُدونى، فَإِنَّ بَینَ جَنبَىَّ عُلوما کَثیرَهً کَالبِحارِ الزَّواخِرِ. (ر. ک: دانشنامه امیر المؤمنین علیه السلام، ج ۱۰، ص ۳۳۱( باب دهم: پیش از آن که مرا از دست بدهید، از من بپرسید))
💠 از من بپرسید، پیش از آن که مرا از کف بدهید؛ چرا که در سینه من، به سان دریاهاى بیکران، دانشهاى فراوان نهفته است.
🔵 همه امامان علیهم السلام از چنین دانشى برخوردار بودهاند و در پاسخ دادن به هیچ مسئله علمی اى در نمی ماندند.
💠 امام رضا علیه السلام در این باره میفرماید:
إنَّ العَبدَ إذَا اختارَهُ اللّهُ عز و جل لِامورِ عِبادِهِ شَرَحَ صَدرَهُ لِذلِکَ، و أَودَعَ قَلبَهُ یَنابیعَ الحِکمَهِ، و أَلهَمَهُ العِلمَ إلهاما، فَلَم یَعىَ بَعدَهُ بِجَوابٍ، و لا یُحَیَّرُ فیهِ عَنِ الصَّوابِ. (الکافى، ج ۱، ص ۲۰۲، ح ۱، عیون أخبار الرضا علیه السلام، ج ۱، ص ۲۲۱، ح ۱، معانى الأخبار، ص ۱۰۱، ح ۲، کمال الدین، ص ۶۸۰، ح ۳۱، الاحتجاج، ج ۲، ص ۴۴۶)
💠 آنگاه که خداوند عز و جل بنده اى را براى عهده دارى کارهاى بندگان خویش برگزیند، سینه وى را براى این کار، فراخ می سازد و سرچشمه هاى حکمت را در دل او به ودیعت می گذارد و دانش را به تمامى به او الهام می کند و از آن پس، او نه در پاسخى فرومی مانَد و نه از راه صواب، سرگشته می گردد.
🔵 بنابراین، بی تردید، پیامبر اسلام و اهل بیت او، از دانش پزشکى برخوردار بوده اند و اگر ثابت شود که در هر مسئله اى از مسائل مربوط به این دانش، چیزى فرموده باشند، قطعا کلام آنان، مطابق با واقع است.
✍ منبع: دانشنامه احادیث پزشکى، ج1، ص: ۱۵ تا ۱۶
Monday, 23 December , 2024