🟠 آشنایی با خواص سیبزمینى ترشی: 🔶 گیاهی که جز خانواده آستراسه است و ربطی به خانواده سیب زمینی ندارد و در ایران به غلط به سیب زمینی ترشی معروف است. 🔶 این گیاه از نظر قسمت گوشتی زیر زمینی آن که همان سیب زمینی تُرشی نامیده می شود گیاهیست دائمی، لکن از نظر […]
🟠 آشنایی با خواص سیبزمینى ترشی:
🔶 گیاهی که جز خانواده آستراسه است و ربطی به خانواده سیب زمینی ندارد و در ایران به غلط به سیب زمینی ترشی معروف است.
🔶 این گیاه از نظر قسمت گوشتی زیر زمینی آن که همان سیب زمینی تُرشی نامیده می شود گیاهیست دائمی، لکن از نظر شاخ و برگ، گیاهیست یک ساله و هرساله شاخ و برگ آن خشک می شود.
🔶 بوته های این گیاه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر رشد می کند.
🔶 برگ های سیب زمینی ترشی، بیضی شکل و دارای کرک های خشنی می باشند.
🔶 گل این گیاه زرد رنگ و از گل آفتاب گردان خیلی کوچکتر است.
🔶 قسمت های گوشتی زیر زمینی که سیب زمینی ترشی نامیده می شوند، دارای شکل نامنظم بوده و رنگ آن قهوه ای مایل به قرمز است و محصول آن در پائیز بدست می آید.
🔶 سیب زمینی ترشی، همانگونه که از نام آن مشخص می شود بیشتر برای تهیه تُرشی مخصوص که به همین نام خوانده می شود استفاده می گردد و گاهی هم به صورت پخته مصرف می شود.
🟠 روش کاشت:
🔶 کشت سیب زمینی ترشی ، بسیار ساده است و کافیست که تکه هائی از قسمت گوشتی زیرزمینی این گیاه را به فواصل ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر از یکدیگر زیر خاک نمایند تا آنها به راحتی سبز شوند و محصول خوب بدهند.
🔶 چون در زمان برداشت تعدادی از سیب زمینی های کوچک در خاک باقی می ماننند ، در فصل بعد خود به خود سبز شده و تولید محصول می کنند . به ترتیبی که سال های متمادی محصول خواهند داد.
🔶 و در واقع زمینی را که سیب زمینی ترشی ، در آن کاشته شده است ، نمی توان از این گیاه ریشه کن نمود . و انجام آن بسیار مشکل خواهد بود.
🔶 در ایران و در کتب طب سنتى با نامهاى «سیبزمینى ترشى» و «یرآلماسى» و «قلقلاس» با ضم یا فتح قاف مىنامند به فرانسوىTopinambour وArtichaut de terre وPoire de terre و به انگلیسىJerusalem artichoke وGirasol وTopinambur گفته مىشود.
🔶 گیاهى است از خانوادهCompositae نام علمى آنHelianthus tuberosus L . مىباشد.
نام انگلیسى و یکى از نامهاى محلى فرانسوى آنکه ظاهرا با کنگرفرنگى ارتباط دارد یک اصطلاح قدیمى است که از نظر گیاهشناسى صحیح نیست زیرا این گیاه هیچ شباهتى با کنگرفرنگى ندارد،
🔶 جز اینکه از یک خانواده هستند ولى نام علمى جنس آنکهHelianthus است به این دلیل مىباشد که گل آن شبیه به آفتابگردان است و به طرف آفتاب نیز گردش مىکند. شاید لغتJerusalem که جزئى از نام آن است نیز در اصلGirasole بوده است.
🟠 مشخصات
🔶 گیاهى است علفى پایا که ارتفاع آن ۲- ۵/ ۱ متر مىرسد. ساقههاى آن چوبى و یکساله است و برگهاى آن بیضى و نوکتیز با دندانههاى ریز، گلهاى آن زرد و شبیه گل آفتابگردان ولى خیلى کوچکتر که در مهر و آبانماه ظاهر مىشوند.
🔶 ریشه آن به صورت غدههاى گوشتى و مملو از مادهاى به نامInuline است که شبیه به نشاسته مىباشد. سیبزمینى ترشى در اغلب شرایط آبوهوایى مىروید و در مقابل خشکى مقاوم است.
🔶 غدههاى آن در صورتى که برداشت نشوند بخوبى در زمین مىمانند و سرماى تا ۱۵ درجه سانتىگراد زیر صفر را تحمل مىنمایند.
🔶 کاشت آن از طریق کاشت غدههاى آن خیلى زود یعنى اوایل اسفند البته در روزهایى که رطوبت خاک مناسب براى به هم زدن و کاشت باشد صورت مىگیرد.
🔶 فواصل بوتهها ۷۰* ۶۰ سانتىمتر و براى کاشت مىتوان از غده کامل یا از نصف غده استفاده کرد. همینکه گیاه روییده و به ارتفاع ۳۵- ۳۰ سانتىمتر برسد خاک دادن پاى بوتهها آغاز مىشود.
🔶 برداشت محصول را مىتوان از اواخر مهر و اواسط آبان بسته به شرایط اقلیمى شروع کرد. در ایران در اغلب مناطق کاشته مىشود.
🔶 بهطور کلى سه رقم آن کاشته مىشود یک رقم با غده نخودى رنگ، یک رقم با غده صورتى رنگ و یک رقم با غده قرمز مانند سیبزمینى شیرین.
🟠 ترکیبات شیمیایى
🔶 از نظر ترکیبات شیمیایى سیبزمینى ترشى داراى مقدار کمى ویتامینB وC و بازهاى پورین، آرژىنین، هیستیدین، بتائین، کولین و هماگلوتىنین مىباشد.
🔶 هیدرات کربن موجود در غده آن اینولین است و مقدار آن ۱۸- ۸ درصد تغییر مىکند و علاوه بر گلوکوز و لوولوز مواد گلوکوفروکتوزان از سوکروز تا اینولین در آن وجود دارند. هیدراتهاى کربن اصلى و عمده آن اینولین و خویشاوند نزدیک آن اینولید مىباشد.
🟠 در هریک صد گرم سیبزمینى ترشى خام مواد زیر وجود دارد:
✔️ آب ۷۹ گرم
✔️ پروتئین ۳/ ۲ گرم
✔️ چربى ۱/ ۰ گرم
✔️ هیدراتهاى کربن ۱۶ درصد (که قسمت عمده آن در غده تازه به صورت اینولین است)
✔️ کلسیم ۱۴ میلىگرم
✔️ فسفر ۷۸ میلىگرم
✔️ آهن ۴/ ۳ میلىگرم
✔️ ویتامینA 20Iu
✔️ تیامین ۲۰/ ۰ میلىگرم
✔️ رایبوفلاوین ۰۶/ ۰ میلىگرم
✔️ نیاسین ۳/ ۱ میلىگرم
✔️ ویتامینC 4 میلىگرم
(۱).Purine base
(۲).Hemagglutinin
(۳).Inuline
(۴).Levu lose
(۵).Glucofructosane
(۶).Inulide
✍ معارف گیاهى، ج1، ص: ۱۱۴
🟠 خواص- کاربرد
🔶 سیبزمینى ترشى در غدههاى آن مادهInuline وجود دارد. این ماده که از هیدراتهاى کربن است شبیه به نشاسته مىباشد ولى مانند نشاسته معمولى بسادگى در معده تبدیل به قند نمىشود. مزه آن کمى شیرین و شبیه سیبزمینى معمولى است.
🔶 خیلى سریع الهضم و زودپز مىباشد، بهطورى که سیبزمینى ترشى ظرف ۱۵- ۱۰ دقیقه در آب جوش پخته مىشود. در ایران معمولا بهطور ناپخته و خام با سرکه و ترشى آن را مىخورند
🔶 ولى پخته آن نیز خیلى لذیذ است و چون نشاسته آن بخصوص در غدههاى تازه به سختى تبدیل به قند مىشود براى اشخاصى که بیمارى قند دارند در رژیم غذایى جانشین خوبى براى سیبزمینى است.
🔶 سیبزمینى ترشى باید تازه مصرف شود زیرا اگر مدتى بماند ممکن است اینولین آن تبدیل به قند بشود و خاصیت رژیمى خود را از دست بدهد.
🔶 از نظر طبیعت طبق نظر حکماى طب سنتى غده آن کمى گرم و تر است براى چاق شدن خوب است و محرک نیروى جنسى مىباشد، براى سرفه و خشونت سینه نیز نافع مىباشد.
✍ معارف گیاهى، ج1، ص: ۱۱۵
🔶 سیب زمینی ترشی گیاهی است از خانواده مرکبات که گلهایی شبیه به گلهای آفتابگردان دارد.
🔶 البته گلهای این گیاه کوچکتر از آفتابگردان بوده و غده آن قابل مصرف است. این گیاه ۵۰ سانتیمتر تا ۲٫ ۵۰ و با سرعت بالا رشد میکند. این گیاه آفتاب را بسیار دوست دارد و در خاک ضعیف نیز رشد میکند.
🔶 مقاومت این گیاه در برابر سرما زیاد است و به دلیل ریزومهایی که دارد سریع رشد میکند که ارتفاع آن گاهی به ۴ متر نیز میرسد. رنگ این سیبزمینیها از زرد تا قرمز متغیر است.
🔶 اصلی ترین ترکیب موجود در این ماده غذایی مانند سیبزمینیهای معمولی نشاسته نیست بلکه کربوهیدراتی به نام «اینولین» است که برعکس نشاسته تاثیری در روی قند خون بیماران دیابتی ندارد. در این مطلب میخواهیم بیشتر در مورد خواص این ماده غذایی صحبت کنیم. لطفاً با ما باشید.
🔶 سیب زمینی ترشی خام حاوی ویتامینهای زیادی به خصوص ویتامینهای A، C و ۳B و عناصر دیگر میباشد. این ماده غذایی همچنین حاوی پتاسیم، آهن، تیامین، نیاسین، فسفر، مس، منیزیم، اسیدفولیک و اسید پانتوتنیک (ویتامین B5) است.
🔶 اینولین موجود در سیبزمینی ترشی به فروکتوز تبدیل میشود و برای همین میتواند در افراد حساس باعث نفخ و باد شود. به عقیده متخصصان تغذیه، سیبزمینی ترشی انرژیزا بوده و خواص ضدعفونیکنندگی دارد.
🔶 این ماده غذایی همچنین میتواند باعث افزایش شیر خانمهای شیرده شود. باید بدانید که میزان انرژی موجود در ۱۰۰ گرم سیبزمینی ترشی حدود ۷۶ کالری است.
🔶 بخش خوردنی سیبزمینی ترشی همان غده آن است که میشود به صورت خام یا پخته خورده شود. این غدهها با یک ریتم منظم در طول زمستان رشد میکنند.
🔶 طعم این ماده غذایی در حالت پختهشده دلچسب است و میتوان از آن مانند خود سیبزمینی در تهیه انواع غذاها استفاده کرد.
🔶 سیبزمینی ترشی حاوی خواص زیادی از جمله خواص ملینی و تقویتکنندگی است. این ماده غذایی دیورتیک است یعنی ادرارآور و همچنین اشتهاآور است.
🔶 این ماده غذایی یکی از درمانهای طبیعی و معروف دیابت و روماتیسم است و فشارخون را پایین میآورد.
🔶 از سیبزمینی ترشی برای رفع سرفه و سینه درد نیز استفاده میشود. زود هضم بودن این غده مفید برای بهبود زخم معده و روده میباشد.
🟠 خواص و مضرات سیب زمینی ترشی
🔶 خوردن آن برای سرفه و خشونت سینه نافع است کسانی که مرض قند دارند تازه آن را میتوانند مصرف کنند، لاغری را که در اثر مرض قند باشد برطرف میسازد.
🔶 غدههای تازه به سختی تبدیل به قند میشود برای اشخاصی که بیماری قند دارند در رژیم غذایی جانشین خوبی برای سیب زمینی است.
محرک نیروی جنسی است. چاقکننده و ملین است.
🔶 نوع سوخته این نوع سیب زمینی برای تقویت مو و ضماد آن جهت درمان امراض موثر است. برای زخم های پوستی مفید است.
ادرارآور و همچنین اشتهاآور است.
🔶 سیب زمینی ترشی با دارا بودن ویتامین A، فراوان کمک میکند که بینایی شما بهتر و دیدتان افزایش یابد.
🔶 کاهنده فشار خون و بهبود دهنده عملکرد کبد است.
🔶 سیبزمینی ترشی به اندازه کافی بزرگ است اما خیلی زود رطوبت خود را از دست داده و به سادگی چروکیده میشود. برای همین بهتر است بعد از چیده شدن مصرف شود.
🔶 سیب زمینی ترشی دارای آهن فراوانی است که به درمان فقر آهن کمک میکند.
به عقیدهی متخصصان تغذیه، سیبزمینی ترشی انرژیزا بوده و خواص ضدعفونیکنندگی دارد.
🔶 این مادهی غذایی همچنین میتواند باعث افزایش شیر خانمهای شیرده شود.
زودهضم بودن این غدهی مفید برای بهبود زخم معده و روده میباشد.
🔶 اینولین موجود در سیبزمینی ترشی به فروکتوز تبدیل میشود و برای همین میتواند در افراد حساس باعث نفخ و باد شود.
🟠 طبع سیب زمینی ترشی چیست؟
مزاج آن گرم و تر است.
🟠 مصلح سیب زمینی ترشی چیست؟
از مصلحات آن میتوان دارچین، عسل، سکنجبین، سرکه، خردل و میخک را نام برد.
🔶 در هند سیب زمینی ترشی را پخته میخورند، این روزها در اروپا نیز آن را پخته و کباب کرده میل مینمایند، زیرا بهترین غذا برای مبتلایان به مرض قند میباشد، و از ابتلا به آن پیشگیری میکند.
✔️ کسانی که در اثر ابتلاء به مرض قند لاغر و ضعیف میشوند، غذایی بهتر از سیب زمینی ترشی برای تقویت ندارند. آنها را چاق مینماید.
✔️ غرایز جنسی را بیدار میکند.
✔️ جهت سرفه و سختی سینه و حنجره مفید میباشد.
✔️ زود هضم و معالج زخم معده و روده است.
✔️ تنقیه آب جوشاندهی آن، در معالجه کلیه و ورم روده اعجاز مینماید.
✔️ ترشی آن زودتر هضم میشود. برای این که سیب زمینی ترشی را پخته میل نمایید اول آن را در آب جوشانده و آب آن را دور بریزید و بعد آن را با گوشت سرخ کرده و خوراک تهیه نمایید.
✔️ علاوه بر ترشی، شما میتوانید آن رابه صورت شور نیز درست نمایید. و برای این کار بهتر است سیب زمینی ترشی را در آب خیارشور بیندازید و پس از چند روز آماده خواهد شد.
🔘 این فرآورده زیاد دوام ندارد و پس از چندی لیز میشود. و بهتر است زودتر آن را مصرف نمایید.
🔘 در ساختمان سیب زمینی ترشی نشاسته، تانن، مواد سفیدهای و چربی و یک ماده ضد مرض قند وجود دارد و تا بخواهید سرشار از مواد معدنی و آنزیمهای سودبخش میباشد.
✔️ فشارخون را پائین می آورد.
✔️ بهترین درمان برای زیادی کلسترول و اوره خون می باشد . لذا برای مبتلایان به نارسائی کلیه مفید است.
✔️ سرشار از ویتامینهای« آ، ب» می باشد . و مغذی تر از همجنس خود سیب زمینی است زیرا دارای مواد آلبومینی زیادتری است.
✔️ باعث زیاد شدن شیر مادران شیرده می شود.
Saturday, 23 November , 2024