در شب چله یا یلدا، رسوم مختلفی در مناطق ایران مرسوم بوده اما یکی از مهترین بخشهای آن، تناول تنقلات و خوراکی های خاص است. استفاده از خوراکی ها با سلامت بدن افراد مرتبط است و نوع آن خوراک بایستی با ماهیت و ذات سلامت افراد تناسب داشته باشد. 🔰 برهمین اساس گفتگویی با حکیم […]
در شب چله یا یلدا، رسوم مختلفی در مناطق ایران مرسوم بوده اما یکی از مهترین بخشهای آن، تناول تنقلات و خوراکی های خاص است. استفاده از خوراکی ها با سلامت بدن افراد مرتبط است و نوع آن خوراک بایستی با ماهیت و ذات سلامت افراد تناسب داشته باشد.
🔰 برهمین اساس گفتگویی با حکیم دکتر حسین روازاده؛ یکی از حکمای طب ایرانی – اسلامی ترتیب داده ایم تا با بایدها و نبایدهای خوراک این رسم ماندگار بهره مند شویم.
❇️ دکتر روازاده با تاکید بر اهمیت تاریخی و باستانی شب یلدا در میان فارسی زبانان و ریشه های عمیق این رسم کهن، عنوان می کند: خاطرم هست قدیم ها به این شب بجای یلدا، چله میگفتند و بخاطر ایجاد محفل گرم در خانواده ها و آشنایان زیبایی و خاطرات آن صدچندان بود.
❇️ در کنار مصرف تنقلات، بزرگان شعرخوانی می کردند و قصه ها و افسانه های قدیم را برای کودکان و خانواده هایشان بازمی گفتند و سنت حفظ آداب و رسوم را سینه به سینه منتقل میکردند. تفال به حافظ شیرزای و استخاره با قرآن کریم که برکت زندگی را افزون خواهد کرد، اهم این آداب بود که می کوشیدند به نوباوگان منتقل شود.
❇️ جالب است بدانید که ابوریحان بیرونی از این شب بعنوان میلاد اکبر یاد می کرد که به معنای تولد خورشید است.
❇️ وی افزود: در بیشتر مناطق ایران، مردم آن منطقه آیین خاص خود را در مهمانی های شب چله داشتند که متاسفانه برخی از آنها به دست فراموشی سپرده شده است.نقش محوری پدربزرگها و مادربزرگها آنچنان پررنگ و پرمحتوا بود که اهمیت حضور آنها در این مجلس را صدچندان میکرد.
❇️ فرزندان خانواده با تهییج بدنبال خروج انبار خوراکی های پنهان بودند. آنقدر که حتی خاطرم هست در یکی از مناطق کودکان با خواندن شعری با این مضمون که “هرکی نیاره شب چره – انبارش موش بچره”، مادربزرگها را تشویق در آوردن تنقلات میکردند.
❇️ حکیم روزاده در ادامه اظهار داشت: به هر حال در طب ایرانی و اسلامی، توصیه ها و پندهایی برای آداب و رعایت رسوم آن وجود دارد که تضمین کننده سلامت افراد است. شام سبک برای ابتدای شب میل شود. اصولا شام باید در ساعت ۵ بعداز ظهر خورده شود که متاسفانه اکثر مردم آن را به ساعات پایانی شب و زمان استراحت موکول می کنند.
❇️ برای عزیزان توصیه دارم که شام را در اول شب و با حجم کمتر میل کنید تا فرصتی برای بهره مندی از خوراکی های شب چله فراهم کنید و ناکام نمانید! عوارضی چون پرخوری و افزایش و کاهش فشار پیامد نخوردن شام در اول وقت است.
❇️ پدر طب ایرانی اسلامی با تاکید بر اهمیت مصرف #انار عنوان کرد: از اهمیت مصرف انار غافل نباشید که یک اصل برای برگزاری شب یلدا و گذراندن چله است. این میوه با خاصیت جادویی خود، به شدت و باقوت فراوان، جیوه را که سمی مهلک است، از بدن خارج مینماید. مصرف پرتقال، انجیر، خرمالو، شلغم های طبیعی و قهوه ای رنگ ( شلغم های سفید و صورتی ماهیت متفاوتی دارند)، تخمه کدو و خربزه نیز در افزایش سلامت بدنتان و ایمن سازی آن موثر است.
❇️ مصرف سایر خوراکیها همچون تخم آفتابگردان و تخم ژاپنی و … توصیه ندارم چراکه عوارض آن بر کسی پوشیده نیست و الحمدالله مردم با آگاهی خود که بشدت افزایش یافته و شناخت بیشتر از ماهیت و خواص خوراک پیدا نموده اند، تصمیم به پرهیز یا مصرف خواهند داشت.
💢 ممنوع بودن مصرف هندوانه در شب سرد!
❇️ ایشان در ادامه به یکی از مهمترین خوراکی های این شب اشاره کرد و گفت: از کدو همیشه در سر غذاها و سفرها استفاده می شد. قدیم از کدو در فسنجان هم استفاده می کردند.
❇️ یکی از بهترین اشکال کدو به شکل تنوری پختن آن است. به جای کدو، از هندوانه در شب یلدا استفاده می شود که نباید این کار صورت گیرد.
ادامه مطلب : 👇👇👇
💢 حکیم روازاده با تاکید بر عدم استفاده از هندوانه در شبهای سرد اظهار داشت:
خواص هندوانه و فواید آن بر بدن پوشیده نیست اما در فصل خود و در وقت خود باید مصرف شود. حکمای ایرانی تاکید داشتند که هر میوهای در فصل خود مصرف شود که مفید باشد اما اگر در مکانی که تولید میشود، مصرف کنید، مفیدتر خواهد بود.
💢 به لحاظ علمی توضیحی میدهم که شاید مورد استفاده برخی عزیزان قرار گیرد و بدانیم که توصیه ها ریشه در علم و حکمت دارد. در هوای بالای ۳۰ درجه (فصل تابستان) هرقدر هوا گرمتر، آبهای زیرزمینی سردتر خواهد شد وقتی ریشه هندوانه در زمینی با دمای بالای ۳۰ درجه رشد میکند، ریشه در هوایی با همان نسبت سردتر رشد خواهد کرد.
💢 عزیزان من مصرف هندوانه در چله زمستان، هندوانه ای که به جای رشد در دمای ۲۰ درجه بالای صفر در هوا و دمای بیست درجه زیر صفر مصرف میشود، آسیب رسان بدن شما و نوگلانتان خواهد بود. برای سلامتی مضر است، چرا که طبع و مزاج هندوانه سرد و تر است و میوه تابستان است.
❇️ مزاج و طبع خوراک فصل زمستان که خودش سرد و تر است، خوردن خوراک سرد نیست. آن هم در فصل سرما و بدتر در چله زمستان مابین دو تفاوت دما و تغییر انرژیهای فصل!! و جالب تر آنکه در شب هم مصرف میشود، اشتباه محض است.
❇️ بیشترین مصرف هندوانه در بوشهر بوده چون دمای هوا برای مصرف آن مناسب بود اما برخی اصرار دارند در شبهای سرد از قرمزی زیبای هندوانه بر سر سفره لذت ببرند. بسیار عالی ماهم برای تزیئن سفره آرایی، با این اقدام موافقیم. اما لطفا از مصرف هندوانه در شب چله بپرهیزید، خصوصا سرد مزاجها که بیشتر آثار مضر را دریافت خواهند کرد.
❇️ ایشان همچنین افزود: با این حال با وجود تمامی توصیه ها و هشدارها، برخی نمی توانند از هندوانه شب یلدا چشم پوشی کنند.
توصیه می کنیم که به هیچ وجه مصرف نکنید ولی آنهایی که به هر دلیلی مصرف کردند حتما از آجیلهای گرم مثل گردو، پسته، بادام، کشمش و مویز به مقدار زیادتر از حد معمول خود مصرف کنند تا از سردی بکاهد.
❇️ حکیم روازاده در ادامه خاطرنشان کرد: در برخی از مناطق ایران (در گذشته ها) علاوه بر انار از شلغم، کدوی حلوایی تنوری، برگه های خشک زردآلو، هلو، شربت و شیرینی طبیعی، حلواها و شیره ها در کنار دیگر تنقلات و میوه ها از جمله سیب قرمز، خرمالو و… استفاده میکردند.
❇️ حکما در فصل پاییز که طبع سرد و خشک دارد، مصرف کشمش که مزاجی گرم و تر دارد را توصیه میکنند و برای زمستان که طبع سردتر غالب است، مصرف مویز که رطوبت بخشی کمتری نسبت به کشمش دارد، توصیه میشود.
❇️ حکیم روازاده در پایان گفت: یادتان نرود که ماهی برای شام یلدا فاجعه و سردی است. برای شبهای سرد ماهی مصرف نکنید و به جای آن از خورش هایی مانند قورمه سبزی در کنار آش میل کنید.
✔️ مهمتر از همه، غافل از سفره های خالی و کم رنگ برخی خانواده ها و همسایه ها نباشید.
✔️ بزرگان، پدربزرگها، مادربزرگها را تنها نگذارید و از این سرمایه های جواهرنشان بهرمنده شوید و با دعوت از آنها به محافل خود رنگ ببخشید و لبخند، این هدیه ارزشمند را از چهره های عزیزان هدیه بگیرید.
Monday, 25 November , 2024