فضای_مجازی، تهدید یا فرصت؟ آسیب های فرهنگی اجتماعی فضای مجازی رها شده* 🟠 فضای مجازی ول و رها شده تهدیدات متعددی در عرصه فرهنگی و اجتماعی را به دنبال داشته است که در این گزارش به برخی از آسیب ها و تهدیدات اشاره می شود.   🔰 به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ دردنیای امروز که عصرارتباطات نام گرفته […]

فضای_مجازی، تهدید یا فرصت؟
آسیب های فرهنگی اجتماعی فضای مجازی رها شده*

🟠 فضای مجازی ول و رها شده تهدیدات متعددی در عرصه فرهنگی و اجتماعی را به دنبال داشته است که در این گزارش به برخی از آسیب ها و تهدیدات اشاره می شود.

 

🔰 به گزارش خبرگزاری تسنیم؛ دردنیای امروز که عصرارتباطات نام گرفته است،رسانه هاو وسایل ارتباط جمعی به واسطه سرعت،تداوم و وسعت جهانی به مثابه جزء لاینفک ارتباطات اجتماعی درنظرگرفته می شود؛

🟠 به گونه ای که تصوردنیای بدون رسانه برای ما غیر ممکن است.تحولات عظیم درحوزه فناوری های نوین ارتباطی وصنایع اطلاعاتی، فرصت وتهدیدات متعددرا درپی داشته است

🟠 که دراین گزارش به تبیین تعدادی ازآسیب ها وتهدیدات فضای مجازی درعرصه فرهنگی و اجتماعی می پردازیم.این آسیب ها وتهدیدات عبارت است از:

🟧 ایجادتغییر درحوزه فرهنگی و سبک زندگی

🟠 کارشناسان معتقدند که ابزارهای ارتباطی اگر چه انسان ها راوارد فضای اجتماعی بزرگتری در محیط مجازی می کند وارتباطات آنها را توسعه می دهد، اما درعمل ودر زندگی واقعی، مواجه با یک نوع «تفرّد» وکاهش مسئولیت اجتماعی در بین مردم به خصوص جوانان هستیم.

🟠 این اتفاق ازسوی دیگرباعث ایجاد گسست در تداوم تربیت سنتی وخانوادگی جامعه می شودکه درآینده می تواندچالش های هویتی به وجودبیاورد ویا ابزاری برای تخریب ونفوذ فرهنگی در دست نظام سلطه قرار گیرند و فرهنگ های بومی را درمعرض نابودی قرار دهد.

🟧 تخریب چهره و شخصیت های معروف و تاثیرگذار

🟠 امروزه به جهت عدم کنترل وعدم مسئولیت پذیری کاربران فضای مجازی مشاهده می شود که باتولیدوپخش شایعات مختلف،به راحتی کمپین هایی علیه شخصیت های مورداعتماد جامعه درحوزه های مختلف راه اندازی وباعث تخریب چهره آنهامی شود

🟠 وهمین طوراین اتفاق درحوزه های اقتصادی باعث تحریم مصرف یک کالای خاص می شود که اهداف پشت پرده آن غالبا برمبلغان کمپین ها پوشیده است وافراد عادی بدون تحقیق و اطلاع ازصحت آنها رابازنشرمی کنند.

🟧 تقویت عصبیت های بیجای قومی و قبیله ای

🟠 در این زمینه بایدگفت به طور معمول اجتماعات قومی چه در قالب مجازی و چه به صورت واقعی به همبستگی های قومی منجر می شود و روح جمعی درمیان اعضای شبکه ایجاد می کند.

🟠 ولی چنانچه عصبیت های قومی در قالب فضای مجازی و شبکه های اجتماعی افزایش یابد، می تواندهویت ملی راکمرنگ ومتاثر از هویت قومی سازد.

🟠 گاه اجتماعی قومی می تواندبه دلیل مطالبی که ممکن است یک سویه وبه حمایت از قومیتی خاص موردبحث قرار گیرد باعث اختلافات قومی وشکاف قومیت های مختلف با یکدیگر شود.

🟠 علاوه براین با توجه به بازبودن شبکه های اجتماعی، گروه های بیگانه می توانندبا نفوذی سازمان یافته به درون این شبکه ها، مطالبات و خواسته های اقوام را هدایت کنند.حتی به راحتی می توانند به اختلافات درونی قومیت ها دامن بزنند و باعث تفرقه و واگرایی آنها از یکدیگر شوند.

🟧 به خطر افتادن حریم خصوصی و حقوق افراد جامعه

🟠 متاسفانه در سال های اخیر که مواجه با رواج بی رویه و بدون تعهد بسیاری از کاربران در عرصه فضای مجازی هستیم، بسیاری از مواقع دیده می شود که حریم خصوصی افراد مورد هجمه ودستبرد قرار می گیرد و آبرو و حیثیت افراد به راحتی مورد خدشه قرار می گیرد.

🟠 این اتفاق علاوه بر تبعات بسیار شدید در زندگی فردی افراد جامعه، یک نوع ناامنی و ترس را در روابط اجتماعی افراد عادی به وجود آورده و بی اعتمادی جمعی را گسترش می دهد.

🟧 وقوع جرایم مالی و کلاهبرداری های کلان در فضای مجازی

🟠 در این خصوص می توان به ظهور جرائم رایانه ای، کلاهبرداری های کلان از طریق شبکه های مجازی، فروش مواد مخدر و غیره اشاره کرد.

🟠 رواج جرایم مربوط با ابزارهای الکترونیکی به اندازه ای گسترده شده است که نیروی انتظامی برای مقابله با آن اقدام به تشکیل واحد ویژه ای تحت عنوان پلیس فتا کرده است و دادستانی تهران، دادسرای ویژه ای برای رسیدگی به جرایم رایانه ای تشکیل داده است.

🟠 چنانچه ملاحظه می شود در کنار فرصت های متعدد فضای مجازی، آسیب ها و تهدیدات فراوانی را می توان برای فضای مجازی برشمرد؛ لذا باید گفت چنانچه کنترل و مدیریت صحیحی در فضای مجازی داشته باشیم، در این صورت است که فرصت های زیادی برای ما به ارمغان خواهد داشت و راه رشد و توسعه را در تمام زمینه ها تسریع خواهد کرد

🟠 و بالعکس در صورت عدم مهار و رها شدگی این فضا، دچار آسیب های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی خواهیم شد که به برخی از آنها در این گزارش اشاره شد و این آسیب ها تنها بخشی از تهدیدات ناشی از ول بودن فضای مجازی است و در سطح کلان حتی می توان حاکمیت سیاسی یک کشور را به مخاطره اندازد.