کارشناسان یک اندیشکده ضدایرانی در آمریکا گفتند توافق تبادل زندانی، ضعف بایدن در قبال ایران را نشان می‌دهد و نشانه ضعف در سیاست‌های تحریمی است.

اندیشکده آمریکایی: دولت بایدن تسلیم ایران شد
کارشناسان یک اندیشکده ضدایرانی در آمریکا گفتند توافق تبادل زندانی، ضعف بایدن در قبال ایران را نشان می‌دهد و نشانه ضعف در سیاست‌های تحریمی است.

«بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها» در مورد گزارش‌های مربوط به توافق بر سر تبادل چند زندانی و آزاد‌سازی ۶ میلیارد دلار پول بلوکه‌شده ایران نوشت: ایالات متحده و ایران به توافقی دست یافتند که در ازای آزادی و فرستادن ۵ فرد دوتابعیتی ایرانی- آمریکایی که در ایران زندانی بودند به حبس خانگی، واشنگتن حدود ۶ میلیارد دلار از درآمدهای نفتی بلوکه‌شده ایران در کره جنوبی را آزاد می‌کند. زندانیانی که ایران آزاد کرد سیامک نمازی، عماد شرقی و مراد طاهباز بودند که تهران همگی آنها را به اتهام جاسوسی زندانی کرد. وکیل نمازی عنوان داشت که ایران سه زندانی نامبرده و یک زندانی دیگر را به هتلی در تهران منتقل کرده است و آنها چند هفته دیگر تا سوار شدن هواپیما به مقصد قطر در آنجا می‌مانند؛ قطر با میانجیگری خود به انجام این توافق کمک کرد. تهران پنجمین زندانی را زودتر به حبس خانگی برد.
«مارک دوبوویتز» رئیس بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها معتقد است: این خبر خوبی است که گروگان‌های آمریکایی که به‌طور غیرقانونی به وسیله رژیم ایران دستگیر شدند، در حال بازگشت به خانه هستند. اما پرداخت ۶ میلیارد دلار باج تنها به معنی آن است که این رژیم، گروگان‌های بیشتری را خواهد گرفت. این اقدام به ابزاری پرسود برای اخاذی از سوی ایران تبدیل شده است. این ۶ میلیارد دلار فقط برای اهداف بشردوستانه استفاده نخواهد شد. در دنیای واقعی‌، ۶ میلیارد دلار فوق برای استفاده در تروریسم، تامین مالی هواپیماهای بدون سرنشین، سرکوب و گسترش سلاح‌های هسته‌ای آزاد خواهد شد. تهران تنها زمانی که به‌خاطر دستگیری غیرقانونی گروگان‌ها به‌شدت مجازات شود و با پرداخت میلیاردها دلار باج، پاداشی را دریافت نکند، این نوع سوءاستفاده‌های بشردوستانه را متوقف خواهد کرد.
«ریچارد گلدبرگ» مشاور ارشد اندیشکده مذکور نیز می‌گوید: این تبادل زندانی نیست. این بزرگ‌ترین پرداخت باج گروگان‌گیری در تاریخ آمریکا است. این پول برای کمک‌های بشردوستانه نیست؛ این یک حمایت بودجه‌ای برای دولت سرآمد در حمایت از تروریسم است. با پرداخت بیش از ۱ میلیارد دلار برای هر گروگان، احتمال اینکه کشورهای ایران، روسیه و چین برای گرفتن گروگان از آمریکا تلاش کنند بیشتر می‌شود، نه کمتر.
«بهنام بن طالب‌لو» کارشناس ارشد اندیشکده ضدایرانی نیز عنوان کرد: یک توافق مبادله زندانیان بین تهران و واشنگتن در حال انجام است. اما طبق گزارش‌ها، این‌بار ایران در ازای گروگان‌هایی که گرفته، هم به وجوه بلوکه‌شده دسترسی پیدا می‌کند و هم افرادی را که از سوی ایالات متحده به‌دلیل نقض تحریم‌ها یا جرایمی بدتر زندانی شده‌اند، آزاد می‌کند. در واقع یک عبارت در مورد توافق باید گفت که واشنگتن چیزی یاد نگرفته و چیزی را هم درباره چگونگی مدیریت دیپلماسی با تهران فراموش نخواهد کرد.
گزارش اندیشکده آمریکایی می‌افزاید: «اتفاق اخیر نخستین‌بار نیست که ایران در ازای آزادی گروگان‌ها درخواست باج می‌کند. دولت اوباما در سال ۲۰۱۵ و اوایل ۲۰۱۶ درباره طرح مشابهی در راستای توافق هسته‌ای مذاکره کرد و ۴۰۰ میلیون دلار را به‌عنوان اولین قسط از پرداخت ۱.۷ میلیارد دلاری به ایران فرستاد، تهران چهار آمریکایی را آزاد کرد. اگر ۱.۷ میلیارد دلار حکومت را به گروگانگیری بیشتر تشویق کرد، ۶ میلیارد دلار گروگانگیری بیشتر را در آینده قطعی می‌کند. ایران از روی عمد و با برنامه، به‌دنبال گروگان‌گیری به‌عنوان نوعی فشار اقتصادی علیه غرب است».
گزافه‌گویی اندیشکده آمریکایی درباره گروگان‌گیری و باج‌گیری در حالی است که اولا عناصر بازداشتی در ایران جاسوسی کرده و جرم‌شان محرز است. ثانیا گروگان‌گیر واقعی، دولت خبیث آمریکاست که اقدام به فشار علیه برخی دولت‌ها برای عدم پرداخت پول‌های ایران کرده تا ملت ایران تسلیم باج‌خواهی آمریکا شوند. اما اکنون به مدد الهی و همت ملت ایران، ورق برگشته و آمریکا ناچار است قدم‌به‌قدم عقب‌نشینی کند.